skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pripomočki za merjenje tlaka

Spremljanje vremenske napovedi je dandanes vsakdanja stvar. Na svetovnem spletu ali pri Agenciji RS za okolje so dostopni zelo natančni podatki, ki jih meteorologi in agrometeorologi spremljajo ter beležijo že nekaj desetletij. Olvasás tovább
Včasih ni bilo tako, kajti kmetje in vrtnarji so se najprej orientirali s pogledom v nebo. Kojc je kot napreden vrtnar, ki ni želel ničesar prepustiti naključju, imel lastno 'mini vremensko postajo' in na ta način je ugotovil, kakšno bo vreme naslednji dan. Tako je lažje določil opravila, ki jih je ob določenih vremenskih pojavih primerneje opraviti in si lažje razporedil delo in počitek. Vedel je, kdaj bo lahko odšel kaj postoriti strankam, kdaj se mudi posejati ali posaditi nekatere rastline in kdaj pobrati določene pridelke, da bodo uskladiščeni zdržali čim dlje.  

  • V zapuščini vrtnarja Alojza Kojca je barograf, ki je na papirnati skali z neprekinjeno črto beležil spreminjanje zračnega tlaka. Prav tako so ohranjeni in datirani izpisi merjenj. Kot vsi ostali pripomočki in orodje, so tudi barometer in različni termometri dobro ohranjeni.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam