skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Preddvorčani in okoličani so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja nosili srajce. Izjemoma so bile narejene iz domačega platna (skoraj izključno za vsakdanjo rabo), in pogosteje srajce, narejene iz kupljnega belega bombažnega baga, kasneje pa tudi  že iz barvastega in vzorčastega blaga. 

Nekateri moški so si lepši pražnji videz uredili z dodatnimi manšetmi in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo. Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojen ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več  gumbi pod ovratnikom. 

 

Olvasás tovább

Nekateri moški so si torej pomagali tudi tako, da so si čez platneno srajco pritrdili plastron ali prsi, in zlasti revnejši so lahko prikrili, da imajo spodaj oblečeno staro in ponošeno srajco.

Podobno so lahko storili tudi z manšetami in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile tudi brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo.

Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojeni ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več gumbi pod ovratnikom. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Helena Krampl Nikač

Kapcsolattartó

TADEJA PANCE

Jelszavak

ETNOLOGIJA, URBANA ETNOLOGIJA, Oblačilna dediščina Preddvora in njegove okolice

A közzététel dátuma

28.12.2018 14:26

Legutóbbi módosítás

28.12.2018 14:11

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam