skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Špenzer je vrhnje žensko oblačilo z rokavi. 

 

Olvasás tovább

Oblikovalo se je pod vplivom empirske oblačilne mode v začetku 19. stoletja, ki je narekovala oprijet in kratek prsni del oblačil. Segal je ali do podprsi ali do pasu. Ime je dobilo po angleške lordu Spencerju, prvotno moško oblačilo pa je potem prišlo v žensko rabo. V prvi polovici 19. stoletja je bil špenzer uveljavljen kot pražnje oblačilo tudi v kmečkem okolju na alpskem in deloma na mediteranskem oblačilnem območju, bil pa je bolj pogost v primestnih okoljih kot v bolj izrazito vaških.

Špenzer, ki ga Gorenjski muzej v Kranju hrani pod inventarno številko E161 je izdelan iz fine rjave volne. Spredaj ga krasijo številne ročno prešite gube, ki tečejo od rame prek prsi do pasu. Ima okrogel ovratnik, ki se zgoraj visoko skrito zapenja. Rokavi so na ramah nabrani in okrašeni z gumbi, oblečenimi v svilo. Latvica, ki pokriva razporek spredaj, je okrašena z zel drobnimi rožicami in vezenino. Špenzer je podložen s flanelo in se zapenja s haftelni. Spodaj ima prišit pas, ki se zapenja spredaj, zadaj na sredini pa je spodaj pod pasom zelo gost nabor, kokarda. Poleg že omenjenih ima še več krasilnih prvin, in sicer žametno blago za obrobo rokavov, ki se zaključuje z drobnimi kitkami, z žametom je v dveh pasovih okrašen tudi ovratnik.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Helena Krampl Nikač

Kapcsolattartó

TADEJA PANCE

Jelszavak

ETNOLOGIJA, URBANA ETNOLOGIJA, Oblačilna dediščina Preddvora in njegove okolice

A közzététel dátuma

28.12.2018 14:26

Legutóbbi módosítás

10.10.2018 10:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam