skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Nasprotovanje novi ureditvi in dejstvo, da je načelno pripadal struji socialdemokracije ter zagovornikom teze, da bi Slovenijo morale zasesti zavezniške sile, je pomenilo, da je kmalu po osvoboditvi ostal brez službe. Olvasás tovább

Med vojno je še opravljal funkcijo glavnega knjižničarja. Osem dni po osvoboditvi, v noči iz 17. na 18. maj, pa ga je policija aretirala, v zaporu je ostal tri mesece. Po prihodu iz zapora je zgubil službo knjižničarja, na razpolago pa sta mu bili ponujeni dve drugi službi, in sicer delo zavirača tovornih vagonov ali ekonoma na gradbišču v Borovnici, kjer so obnavljali progo. Slednjo je sprejel in jo opravljal do leta 1947.

Leta 1948 so mu odvzeli stanovanje v palači Delavske zbornice in mu dodelili kletno stanovanje v Šentvidu. Da je lahko sebi in družini zagotovil vsaj eksistenco, mu je prijatelj Bratko Kreft omogočil delo prevajalca za Slovenski knjižni zavod, nato pa še za Cankarjevo založbo in Državno založbo Slovenije.

Njegovo prevajanje je treba posebej izpostaviti. Pred vojno je prevajal iz lastnih vzgibov in potreb, ki so se mu kazali pri sprotnem delu, po letu 1945 je postalo nujno za preživetje njegove družine. Prevajal je iz francoščine, nemščine in angleščine, v zadnjem obdobju pa predvsem politično literaturo iz ruščine.

Po njegovi smrti so izšli še nekateri prevodi in ponatisi Leninovih del. Leta 2006 je kot zadnji izšel tretji ponatis Štukljevega prevoda J. Klapke: Trije možje se klatijo.

Fotó galéria

Információk

Kategória

társadalom

Kapcsolattartó

Anja Frković Tršan

Jelszavak

KNJIŽNIČARJI, SLOVENSKI PREVAJALCI, Štukelj, Ciril

A közzététel dátuma

25.07.2011 11:30

Legutóbbi módosítás

03.08.2011 10:42

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam