Térkép  

Pretekla podoba kraja Beltinci

Če bi lahko časovni trak vsaj za kakšen dan zavrteli nazaj in bi se zbudili v Beltincih, kakšna podoba kraja bi se odstrla pred nami? Je sedanji urbani izgled primerljiv s preteklim? Poglej, tam je cerkev sv. Ladislava, pa malo naprej mogočna graščina in druge pomembne zgradbe, kulturni in sakralni spomeniki. A je tisto sinagoga? Ja, res je sinagoga ... Pa tisto tam in kdo pleše? ... Glede na to, da z določene točke vidimo le del nekega kraja in njegove posebnosti, je tako oblikovana tudi ta pretekla podoba kraja.

Olvasás tovább

Kraj Beltinci, ki se razprostira na regionalni cesti Murska Sobota – Lendava, se prvič omenja kot Belethfalua leta 1322. Hkrati je tudi središče Občine Beltinci, ki poleg Beltincev obsega še 7 naselij: Bratonci, Dokležovje, Gančani, Ižakovci, Lipa, Lipovci in Melinci.

V preteklosti so bili Beltinci stoletja upravno in gospodarsko središče okolice, predvsem po zaslugi grofije, ki je imela sedež v beltinskem gradu. Krajani so se naseljevali predvsem ob glavni prometni povezavi, torej v bližini beltinskega gradu, cerkve, veleposestev in ostalih pomembnih objektov. Pomemben datum za Beltince je vsekakor 30. oktober 1817, ko je kraj dobil tudi trške pravice in s  tem sejemske privilegije.

Skozi zgodovino so bile zgrajene številne pomembne stavbe, ki so bile namenjene za koristno uporabnost širše skupnosti in nekaj teh, vključno z drugimi znamenitostmi, po katerih so Beltince znani še dandanes, so predstavljene v zbirki Pretekla podoba kraja Beltinci. Tako se na eni strani odstira pogled na življenje preprostega ljudstva in drugi na kulturne spomenike ter seveda na gospodo, ki je pomembno prispevala k sooblikovanju podobe Beltincev.

 

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Šraj, P. Böltinci inda = Beltinci danes. Beltinci: ZTK, 2015

Fotó galéria

Hely

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Klaudija Sedar

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

Jelszavak

Prekmurje, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

02.10.2017 12:00

Legutóbbi módosítás

19.01.2019 17:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam