skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Izdelek, danes znan pod imenom prekmurska šunka, se je skozi stoletja izoblikoval iz tradicije sušenja oziroma zorenja svinjskega stegna. Po svoji avtohtonosti in prepoznavnosti spada med etnološke posebnosti severovzhodnega območja Slovenije in je z gastronomskega vidika zelo zanimiv izdelek tako za gostinsko ponudbo kot prodajo nasploh. Olvasás tovább
Prekmurska šunka, ki se tako doma kot v svetu ponaša z zaščito geografskega porekla, velja za kulinarično posebnost in je med sušenimi mesninami visoko cenjena. Odlikuje se po posebni tehnologiji priprave in značilnih senzoričnih lastnostih, po katerih se tudi loči od drugih mesnin. Po tehnologiji soljenja na bazi suhega ali mokrega postopka z dodatkom ustreznih začimb ter prekajevanja vplivajo na razgibano dinamiko sušenja oziroma zorenja tudi ugodne podnebne razmere. Vse to namreč vpliva na izoblikovanje značilnega vonja, okusa kot tudi rdeče rožnate barve.
Po starem običaju se šunka reže povprek  na centimeter debele rezine, sodobna elegantna oblika njene ponudbe pa so tanke rezine. Primerljiva je z znanimi pršuti kot tudi z znanim izdelkom v južni Tirolski pod imenom Speck, v družbi katerih pa nedvomno ohranja prepoznavnost, drugačen vonj in pristen okus.
Zaradi izoblikovanih kulinaričnih in prehranskih vrednostih se je prekmurska šunka uveljavila kot kulinarična specialiteta v gostinstvu, hotelirstvu in v trgovski mreži.  Tudi zato se kot izvirna domača dobrota streže na raznih turističnih kmetijah, v kleteh, uglednih gostilnah in v okviru ponudbe zdraviliškega turizma. Pri domačinih pa je cenjena kot kakovosten izdelek, ki se streže ob pomembnih družinskih in cerkvenih praznikih oziroma se uporablja pri pripravi kulinaričnih specialitet za posebne priložnosti. Ta sušena mesnina hruškaste oblike tudi najbolje izrazi pregovorno prekmursko gostoljubnost in radodarnost.

Literatura:
Renčelj, Stanko: Prekmurske dobrote. Ljubljana: Kmečki glas, 2001.   
Buzeti, Tatjana in Karas, Romana: Kulinarika. Vzhodno v raju: drobtinice iz Pomurja. Murska Sobota: Podjetje za informiranje: Zavod za zdravstveno varstvo, 2004, str. 117-137.
Miloševič Goran: Prekmurska šunka. Prekmurje za radovedneže in ljubitelje.  Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2010, str. 157-159.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam