skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Predstavitvena znaka

Čeprav doživetje arhitekturnega dela ni samo zbirka vizualnih slik, temveč ga dojemamo v njegovi utelešeni snovni in duhovni navzočnosti, lahko danes govorimo o splošno sprejetem dejstvu, da živimo v kulturi podob. To je obdobje gospostva slikovne komunikacije. Vse, kar je moč izraziti s slikami, se s slikami tudi pove. Živimo s podobami in svet razumemo v podobah.

Zato smo se v Knjižnici Brežice odločili za prenovitev svoje celostne podobe z uvedbo novega predstavitvenega znaka, takega, ki izpopolnjuje novo arhitekturno dimenzijo knjižnice. Uvedba novega predstavitvenega znaka in posledično sprememba celostne knjižnične podobe predstavljata pomemben korak k uresničitvi naše vizije – biti prepoznaven v javnosti. Zavedamo se, da je dobra celostna podoba vsake ustanove, še posebej kulturne, ključna za uspešno delovanje.

Olvasás tovább

Predstavitveni znak Knjižnice Brežice

Grafik specialist Leon Zakrajšek, avtor novega predstavitvenega znaka, je svojo zamisel predstavil tako: 

»Izhodišče za predstavitveni znak je združitev klasičnega načina reševanja grafičnega znaka s tradicijo tipografije, uporabljajoč simbolno rabo začetnic iz besedila in spreminjajoč jih v znak. V našem primeru gre za kaligrafsko izvedbo, ki je – s pridihom artistične izpeljave pisanja z roko – sama po sebi tradicionalna. Simbol sem želel prikazati čim enostavneje, vendar z radialnimi osnovami. Črko K sem obdelal kot puščico, ki zadene cilj, črko B kot ptico v letu, knjigo ali simbol vode. Pod tem simbolom je napis KNJIŽNICA BREŽICE za protiutež oblikovan v tehnični pisavi, s čimer je – po mojem mnenju – ustvarjeno dobro sozvočje z velikim učinkom na bralca/gledalca. Zagovarjam stališče, da združevanje »grafičnega znaka«, izhajajočega iz tipografije, lahko tipografsko resen tekst še optimizira.

Barvna rešitev: črka K v črni barvi sledi klasični rešitvi tipografske tradicije, črka B v sijaju zlate barve pa poudarja plemenitost, napredek in dragocenost, kar in kakršna knjižnica, ki ji je ta znak namenjen, tudi je!«

Predstavitveni znak mladinskega oddelka Knjižnice Brežice

Nataša Jenuš predstavitveni znak mladinskega oddelka Knjižnice Brežice opisuje tako: 

»Ko se z otroki in starejšimi pogovarjam o pravljicah in pravljičarjih, pogovor zmeraj nanese tudi na Hansa Christiana Andersena, ki s svojimi raznolikimi pripovedmi vedno znova očara bralce in nam da misliti. S svojim življenjem in delom je pustil neizbrisen pečat generacijam po vsem svetu, kjer se je ljudem prikupil tudi zato, ker je bil prijazen, ljubezniv, topel, ker je znal opazovati in opisovati vse plati življenja (tudi boleče in manj lepe). Hans Christian Andersen je to počel s takšno iskrenostjo, da so otroci (in drugi) radi prebirali njegova dela in se družili z njim. Ker svojih potomcev ni imel, so bila tudi njemu druženja z otroki zelo pri srcu. Znano je, da je mladim nadobudnežem iz papirja izrezoval različne like, ki so v pisateljevi domišljiji kmalu oživeli in dobili značaj – predvsem pa so se kot girlanda, kot mavrica vzpenjali od njega k otrokom in tvorili posebno vez.

In tako kot se je vila papirnata čarovnija od Andersena do otrok, tako v novem predstavitvenem znaku otroškega oziroma mladinskega oddelka Knjižnice Brežice mavrične ptice letijo od knjig do bralca, od ene teme do druge, od otroka do odraslega, od mene do tebe … in obratno. Vezi, ki se ustvarjajo med tem, so neprecenljive.« (Predstavitveni znak Knjižnice Brežice, 2021)

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam