skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

P'r Burgeri (danes) P'r Šum

Pri Burgeri je bila mitnica, kjer so pobirali mitnino od različnih tovorov (vino, maslo, žito, les, rudnine…). Olvasás tovább
Po več sto letih so v času francoske okupacije v Podpeči prenehali pobirati mitnino. Mitnice ob cestah so se združile z mitnicami pri mostovih. Tako sta namesto podpeške mitnice nastali mitnici pri bistriškem mostu na Viru in v Krašnji. Ko so se župani brdskega in krumperškega okraja leta 1838 in 1839 prizadevali za okrajni urad na Brdu, se v listinah omenja »pohodna postaja s preprežnim komisarijatom« - mitnica v Krašnji. Mitnico so imeli dolgo v zakupu pri Tajčarju. Ker je občinski odbor v Krašnji menil, da mitnica prinaša premalo mitnine, so jo dali okrog leta 1875 v zakup Opaltarjevim ali Birtovim. Pobrani denar je občina porabila za popravilo cest.

V tej hiši je bil rojen Jožef Burger, pisatelj, pesnik in prevajalec. Rojen je bil 31. marca 1800 v Krašnji. Za mašnika je bil posvečen leta 1824. Najprej je bil kaplan na Bledu, nato v ljubljanskem semenišču, od leta 1836 pa je bil župnik v Šmartnem pri Litiji, kjer je umrl 24.1.1870. Tam je tudi pokopan.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam