skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pozdrav od Sv. Križa pri Rogaški Slatini

Sveti Križ leži jugozahodno od središča Rogaške Slatine. Po njem so prvotno tudi določali geografsko lego zdravilnih vrelcev in poimenovali vodo kot »svetokriško«.

Olvasás tovább

Pred letom 1680 so v tej farni vasi vodili promet z zdravilno vodo in sprejemali prve slatinske goste, kar je razvidno iz župnijske kronike. V arhivu nadžupnije sv. Križa je zabeleženo, da je veliko domačinov dočakalo starost 100 let, kar so pripisali vsakodnevnemu pitju slatine.

Prvotna (romanska) svetokriška župnijska cerkev (prvič omenjena leta 1304) je bila leta 1862 porušena, od njene opreme so se žal ohranile zgolj orgle in monštranca. V naslednjih letih 1863 - 1866 je Luigi Madile po načrtih graškega inženirja J. Schöbla zgradili novo, neoromansko cerkev, ki stoji še danes. Cerkev so opremili z orglami mariborskega mojstra Brandla. Poslikala sta jo domači slikar Košak ter Markovič s Koroške. Oltar je delo kamnoseka Peyerja iz Maribora ter mizarja Irsika in kiparja Neuböcka iz Gradca.

Povzeto po: Režek, 1964; Vardjan, 2004.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Maja Mohorič

Kapcsolattartó

Maja Mohorič

Jelszavak

stare razglednice, župnijske fare, CERKVE, ZDRAVILIŠČA

A közzététel dátuma

21.09.2020 06:13

Legutóbbi módosítás

23.09.2020 11:12

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam