skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pozdrav iz Kostrivnice

Pred dobrim stoletjem so razglednice s pozdravi iz Kostrivnice romale v širni svet ter ponesle vesti sorodnikom in prijateljem v oddaljene kraje. Včasih s kaligrafsko estetiko izpisana, spet drugič na hitro nakracana sporočila na razglednicah nam pogosto prinašajo vpogled v drobne utrinke iz življenja ljudi, ki so pred davnimi leti obiskali Kostrivnico, nekateri tu celo živeli. Dandanes se stare razglednice s svojimi pestrimi motivi in zanimivimi sporočili ob pomoči vestnih zbirateljev počasi vračajo »domov« in s seboj prinašajo pristen pridih preteklosti.

Olvasás tovább

Tokrat vam predstavljamo pet starih razglednic iz domoznanske zbirke Knjižnice Rogaška Slatina, na katerih je upodobljena bližnja Kostrivnica s svojimi vrelci. Natisnjene so bile v tujini med leti 1900 in 1930, založniki so bili tedanji lokalni trgovci (A. Ogrizek, J. Junež)  in gostilničarji (Lindič). Najstarejšo med njimi je okoli leta 1900 natisnil Edgar Schmidt v Dresdnu.

Poleg panoramskih posnetkov Kostrivnice so na razglednicah upodobljeni: Gostilna Lindič, trgovini Junež in Pri Ogrizku, Dvorec vlastelinstva Kostrivnica, cerkev sv. Marije Čenstohovske ter vrelec sv. Ignacija (v zaprtem vodnjaku) in Kraljevi vrelec, iz katerega so črpali slatino in jo točili strankam.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Maja Mohorič

Jelszavak

RAZGLEDNICE, ZGODOVINA, ZBIRATELJSTVO, IZVIRI, GRADOVI

A közzététel dátuma

19.05.2021 12:37

Legutóbbi módosítás

19.05.2021 11:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam