skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Vaško življenje vseskozi zelo zaznamuje potok Ložnica. Ložnica je redno poplavljala skupaj z Godomljo imenovano Črna mlaka in Vršco južno od Pekoškega mlina. Zato so Ložnico leta 1955 temeljito regulirali na povsem novi trasi. Na strugi so zgradili lesene pragove in na vaškem zemljišču v Okrogih tudi betonski prag imenovan »bazen«. Tako so poskušali zmanjšati in popraviti nekoliko prestrm že hudourniški vodni padec. Stare okljuke-meandre potoka Ložnica pa so ob regulaciji večinoma zasuli. Dva meandra so pustili kot neravni rezervat. Prvi je v Okrogih, danes znan pod imenom »Črna mlaka«, ki še vedno poplavlja. Drugi je v Lovnakih, danes znan pod imenom »Stara Ložnica«, urejen je kot ribiški in lovski rezervat. Olvasás tovább
Ložnica je pred regulacijo vedno poplavljala, občasno poplavlja še danes. Prvi projekti regulacij povodja Savinje s pritoki, ki so bili izdelani predvsem zaradi poplavne varnosti mesta Celja, segajo že v leto 1874. Pri raziskovanju pisnih virov projektov regulacij sem naletel na naslednje:

  • SANN FLUSSES UND DIE REGULIRUNG, iz leta 1874, rešitve regulacije iz sotočja Ložnica Savinja so  v prilogi knjižice
  • SITUACIJA POPLAVNEGA OZEMLJA SAVINJE IN NJENIH PRITOKOV NA DAN 10.avgust 1926 je v prilogi knjižice
  • REGULACIJA SAVINJE S PRITOKI, Oblastni hidrotehnični oddelek v Mariboru  1928
  • IDEJNI PROJEKT ZA REGULACIJO SAVINJE PRI CELJU – ing. Štancar, Srensko načelstvo v Celju 1934
  • VODNA UJMA 1998.
Posebni projekti regulacije Ložnice niso bili izdelani. Veliko se jih je izdelalo v okviru melioracij v šestdesetih letih in v okviru gradnje avtoceste v sedemdesetih letih. 

Ložnica še danes poplavlja. Nazadnje jeseni leta 2007. Takrat je za razliko od poplav iz leta 1990 in  iz leta 1998, ko je poplavljala Savinja, poplavljala predvsem Ložnica. Arjo vas je zalila dolvodno iz Okrogov preko potoka Godomla in gorvodno povratno z razlitjem na Drešinjsko gmajno.

Poplavne varnosti reke Ložnice pa se je lotila občina Žalec sama in leta 2008 sestavila poplavno komisijo, ki jo vodi naš krajan Ivan Glušič. Za Arjo vas je pomembno predvsem izvesti nadvišanje obstoječega nasipa ob Godomlji v Okrogih in izvesti nov nasip v Drešinjski gmajni med Arjo vasjo in Drešinjo vasjo.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam