Térkép  

Poteko, Štajner, Pšec, Kokol

Stari lastnik je bil Rezman, kmet in kolar iz Arje vasi. Rezmanova Zofija je bila poročena s Potekom iz Griž. Kmetovala sta, Poteko je vsa leta imel tudi vinotoč. Olvasás tovább
Ker nista imela otrok, sta k sebi vzela nečaka Tončija, tako so nepremičnino v celoti podedovali Verdniki.
Danes je v gospodarskem poslopju ličarska delavnica Verdnik Tončija, z družino pa stanuje v obnovljeni stanovanjski hiši ob cesti.

Štajner

Sedanja lastnika Jure in Anja Gobec roj. Žužej, je že peta generacija rodbine Žužej. Posestvo in malo bajto na tej lokaciji je kupil Blaž Žužej priseljen iz šentjurske fare. Njegov sin Franc je prevzel kmetijo maja 1901 po notarskem pismu not.Jurija Dedička.  S kmetovanjem so nakupili zemljo, leta 1921 pozidali gospodarsko poslopje. Zidarska mojstra Kuder in Kumer sta leta 1926 pozidala novo (sedanjo) enonadstropno gosposko kmečko hišo. Ves dolg za hišo v višini 200.000din je poravnal z eno letino v letih 1923-1926 dobro plačanega hmelja. Po tem letu se je za hmeljarje začelo leto »7. suhih krav«,  piše sin graditelja Franc, tretja generacija Žužejev. Kmetija je bila največja za gospodarjev Franca in Ane Žužej, ko je posedovala takratni zemljiški maksimum  8 ha obdelovalne zemlje in 2 ha gozdov. Predelal je cca 30 centov hmelja savinjskega goldinga. V hlevu je bilo10 govedi in dva konja.  Leta 1964 je takratna arondacija in politika velikih državnih posestev očeta in sina Franca Žužeja prisilila, da je zemljo oddal v najem državnemu podjetju. Peta generacija Žužejev  je gospodarsko poslopje spremenila v poslovni objekt robotike in elektronike.

Pšec

Prvotni lastniki so bili kmetje, na domačiji je bilo pet otrok Stanko, Mici, Jože, Milan in Ana. Stanko je prevzel domačijo in se poročil s Povhovo iz Drešinje vasi. Njuni trije otroci so ostali v vasi. Stane se je poročil s Kvedrovo Milenco, na Kvedrovem sta si zgradila hišo. Hči Breda se je poročila z Grilom s Kozjanskega. Imata hišo v vasi zadaj bloka. Jože je živel in kmetoval doma, a mlad umrl. Na lokaciji gospodarskega poslopja je zgradil novo hišo Grilov Damjan, poročen z Gradovo iz Celja, imata dva otroka.

Kokol

Lastnik Kokol je bil doma z Velike Pirešice. Sem sta se preselili njegovi hčerki Hilda in Marica. Kmetovali sta do leta 1975, Hilda se je poročila s Karotom, imela sta sina Tončija. Po smrti sester so kmetijo razprodali. Sedanji lastniki je sin Tonči, poročen in živi v Prekmurju. Objekti pa so prazni. Po delih ga kupujejo sesedje.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam