Térkép  

Podružnica Družbe Sv. Cirila in Metoda ustanovljena leta 1886

V času narodnostnih spopadov na političnem, gospodarskem in kulturnem področju v habsburški monarhiji, se je med Slovenci izoblikovala organizacija, ki se je posvečala problematiki narodnostne enakopravnosti na področju šolstva. Prva Družba sv. Cirila in Metoda je bila v Sloveniji ustanovljena leta 1885. Njeno delovanje je obsegalo financiranje otroških vrtcev in osnovnih šol, večino prihodkov je družba pridobivala v obliki prostovoljnih prispevkov premožnejših občanov ter iz članarin. Podružnice Družbe sv. Cirila in Metoda, ki so se ustanavljale po vsej Sloveniji, so igrale pomembno vlogo pri prebujanju narodne zavesti Slovencev in imele tudi širši kulturni pomen.

Leta 1886 je bila tudi v Šmarju ustanovljena  Šmarijsko-Slatinska podružnica Družbe sv. Cirila in Metoda, ki je delovala do leta 1918. Za njeno delovanje je Franc Skaza namenil 180 kron in kot pokrovitelj podružnice zasedal tudi mesto predsednika vse do leta 1891.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Kapcsolattartó

Mateja Žagar

Jelszavak

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

18.01.2019 12:15

Legutóbbi módosítás

18.01.2019 12:14

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam