skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Po poteh spominskih plošč Temeniške in Mirnske doline: Jože Pleteršek

Ob poti proti Žalostni gori stoji hiša z vzidano ploščo, na kateri piše: »V tej hiši je živel in ustvarjal svoja najlepša dela akademski kipar, slikar, rezbar in fotograf JOŽE PLETERŠEK, 1876 - 1956.« 

Olvasás tovább

Rojen je bil v Krmelju, vendar se je že kot otrok s starši preselil v Mokronog. Starši so bili gostilničarji. Svoje znanje je nabiral v obrtni šoli v Ljubljani, prakso opravil pri kamnoseku Feliksu Tomanu in kiparju Rovšku, pet let delal v Gradcu, nato odšel na izpopolnjevanje v München, na akademijo za upodabljajočo umetnost.  V Akademie der Bildenen Künste se je vpisal 13. 11. 1903, star 27 let. Obiskoval je kiparsko šolo cerkvene umetnosti (Bildhauerschule für christliche Kunst).

Med drugim je klesal portal zagrebške stolnice, za cerkev v Teharjah je izklesal dva kipa v naravni velikosti, ustvaril kip Matere božje za cerkev v Češnjicah na Gorenjskem. Najraje  se je prepuščal rezbarjenju.

V njegovi hiši v Mokronogu sedaj živi znana slovenska pisateljica z možem.

 Vir: 

Zgodbe Mokronoge / Stane Peček. - Mokronog : KUD Emil Adamič, 2000 ([Petrovče] : Marginalija). - 232 str. : ilustr. ; 23 cm

https://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/desa-muck-se-mi-je-vedno-zdela-lepa.html

 

 

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, KIPARJI

A közzététel dátuma

10.09.2020 06:46

Legutóbbi módosítás

10.09.2020 06:46

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam