skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Cerkev sv. Martina

Šmarska cerkev je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Grum je bil med prvimi otroki, ki so bili krščeni v mogočni novogotski cerkvi sv. Martina, in sicer 7. 8. 1901. Botra dečku, ki je ob krstu prejel ime Ignacij, sta bila zakonca Knaflič.

Olvasás tovább

Na stopnicah, ki vodijo v cerkveni hram, je Stanka razkrila kar nekaj zanimivosti, ki jih je odkrila ob raziskovanju in pripravi knjige.

Ob iskanju Grumovih prednikov je prvič slišala za vrtljivi predal v nekaterih najdenišnicah. V tak predal je bila leta 1853 v Trstu odložena dojenčica Marija Sušek, Grumova stara mati. Da je dete nekaj posebnega, je pričal večbarvni svilen trak, položen poleg otroka. Po spletu okoliščin so deklico nekaj mesecev po rojstvu v Trstu prevzeli rejniki iz okolice Šmartnega, Hauptmanovi iz Velike Kostrevnice, po domače Lesarjevi. Leta 1900 je Grumova stara mati Marija Sušek, poročena Dolšek, prejela volilo Luigie Leitner von Leitenau, žene pokojnega c. k. adjunkta Ignaza Leitnerja von Leitenaua iz Gradca (njegovim prednikom je bil podeljen plemiški naslov konec 18. stoletja). Iz naštetega je mogoče sklepati, da je bil Slavko Grum po materi plemenite krvi. Najdenka Marija je leta 1888, pri 35 letih, potem ko je že rodila sedem otrok, postala prva diplomirana babica v Litiji in Šmartnem in pomagala na svet več kot 3000 otrokom. Še več bomo gotovo izvedeli v nastajajočih knjigah, nas pa je že čakala naslednja postaja …

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič in Stanka Sirk

Kapcsolattartó

Sonja Perme

A közzététel dátuma

21.04.2020 12:44

Legutóbbi módosítás

17.04.2020 07:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam