skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prireditveni plakati Kosovelove knjižnice Sežana v sedemdesetih in osemdesetih letih dvajsetega stoletja.

Olvasás tovább

Zbirka plakatov je dragocen zgodovinski dokument, ne samo za našo knjižnico, ampak tudi za širšo skupnost. Zbirka nam na vsebinski ravni prikaže ključne osebnosti slovenske književnosti, umetnosti in oblikovanja v določenem trenutku.

Prireditveni plakati oblikovno zelo dosledno predstavljajo našo knjižnico kot blagovno znamko. Grafika Avgusta Černigoja, na kateri je portret Srečka Kosovela, izstopa po večkratni uporabi za takratne čase standardiziranega podolgovatega formata plakata. Ime knjižnice je zapisano s tipografsko razgibanostjo. Oblikovalska  rešitev prepusti dovolj belega prostora za zapis podatkov o dogodku, gostu in razstavi. Prvič je bil v uporabi na plakatih v letu 1981. Barve, ki so uporabljene na večini plakatov, so bela, črna in rdeča. Grafika in ime knjižnice sta črna, podlaga je bela, besedilo pa rdeče. Osnovo za te plakate je oblikoval Avgust Černigoj.

V začetku  devetdesetih let prejšnjega stoletja pa je skupina Novi kolektivizem pripravila predloge plakatov, ki so se uporabljale celo desetletje. Na njih se pojavlja ponovno premišljen Černigojev portret Kosovela v različnih barvnih kombinacijah. Černigojeva grafika – tokrat v kvadratni kompoziciji – je postala osnova za logotip Kosovelove knjižnice Sežana. Ime knjižnice je v tej podobi vpleteno v samo pesnikovo sliko. Poudarjena je povezava likovne umetnosti z literaturo.

Določene plakate združujejo izrazite barvne kombinacije, linearna tipografija z različnimi orientacijami, kreativna uporaba praznega prostora, stilizirani cvetlični okrasi in spreminjajoči se formati. Plakate podpisuje oblikovalka Beba Čehovin.

Zanimivo je, da se od osemdesetih dalje prvič pojavljajo besedila, ki so bila tiskana na igličnih tiskalnikih, sestavljena iz točk, pikselirana, nekatera besedila pa so še vedno pisana v kaligrafski gotici.

Točnih podatkov o nakladah plakatov nimamo. Vseeno pa skrb za hranjenje plakatov, vabil na dogodke in fotografij z le-teh pričajo o ponosu ter zavedanju o pomenu tovrstnega gradiva, za kar smo kolegicam in kolegom izjemno hvaležni.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Jelszavak

Kosovelova knjižnica Sežana, PLAKATI, KULTURNE PRIREDITVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO

A közzététel dátuma

01.12.2020 10:46

Legutóbbi módosítás

13.12.2020 17:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam