skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Plakati v Kosovelovi knjižnici Sežana

Posebna zbirka, ki priča o zgodovini in dogodkih v naši knjižnici.

Olvasás tovább

Plakat je priljubljeno in učinkovito sredstvo za komunikacijo. Dober plakat je jasen, tako da lahko brez težav prepoznamo njegove vizualne in besedilne elemente.

Prireditveni plakati oglašujejo posamezne družbene dogodke. Vabijo k udeležbi, obveščajo o temi, gostih, času, kraju dogodka. Ustavijo naše korake v mestu, presenečajo, zabavajo, pritegnejo … obljubljajo.

Kosovelova knjižnica Sežana med drugim gradivom arhivira več različnih vrst plakatov. Delimo jih v tri osnovne skupine: prireditveni, domoznanski in ostali plakati. Arhivirani prireditveni plakati so oglaševali dogodke v knjižnici ali dogodke, pri katerih je knjižnica sodelovala. Domoznanski plakati so tisti, ki so povezani z osebnostnimi, ki jih vrednotimo kot pomemben del naše skupnosti. Seveda se vsi zanimivi in pomembni plakati ne uvrščajo vedno v ti dve kategoriji. Vseeno jih shranjujemo zaradi posredne povezave z našim okoljem. Vsak plakat razkriva edinstveno zgodbo.

Vizualna podoba stavbe knjižnice sama deluje kot plakat. Ogovarja mimoidoče, komunicira s svojim okoljem. Na naši knjižnici so zapisani verzi iz pesmi Srečka Kosovela Na postaji, Jesen in Napis nad mestom. Notranjost krasijo slike in plakati, ki tvorijo bogato zbirko umetniških del. Knjižnica je vedno namenjala posebno skrb vizualnem. Nekdanja dolgoletna direktorica, gospa Lučka Čehovin, je o vezeh med knjižnico in Avgustom Černigojem zapisala: »V knjižnici imamo navado, da za novo leto okrasimo prostore. Černigoj nam je dal veliko zanimivih idej za dekoracijo. Če sem ga včasih nezaupljivo pogledala, se je takoj pojezil. 'Kaj se bojiš, ne bodi tako pobožna, saj navsezadnje, če prihaja Černigoj v sežansko knjižnico, se mora to tudi poznati.' Tako ni slučajno, da je za knjižnico pred leti izdelal ekslibris, s katerim opremljamo knjige, in več let zapovrstjo poskrbel tudi za novoletne voščilnice. 'Knjižnica mora skrbeti tudi za likovno vzgojo.' Včasih se mi je zdelo, kot da ima posebno skrb za knjižnico, kajti vedno me je spraševal, kakšne razstave načrtujemo.«

Zbirka plakatov je zlasti poučen primer, kako se prepoznavno predstavlja javnosti z izjemno omejenimi finančnimi sredstvi. Z ganjenostjo in nostalgijo se dotikamo različnih, mogoče priložnostnih vrst papirja, na katerih so natisnjena besedila in slike. Na skoraj vsakem plakatu je viden tudi pokrovitelj dogodka, kar nam pripoveduje, da sta bila tedaj gospodarstvo in knjižnica organsko povezana.

Digitalizacija plakatov leta 2019 nam je omogočila, da smo gradivo zaščitili, ga podrobno preučili in na novo uredili ter olajšali dostop do njega širši javnosti. Vabimo vas, da si ogledate izbor plakatov, ki jih hrani Kosovelova knjižnica.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Martha Sotelo

Jelszavak

Kosovelova knjižnica Sežana, PLAKATI, KULTURNE PRIREDITVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO

A közzététel dátuma

01.12.2020 10:46

Legutóbbi módosítás

21.12.2020 09:46

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam