skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pika poka, pika pok

Žetev in mlačev po starem v Deželi kozolcev.

Olvasás tovább

Žetev je v kmetijstvu izraz za spravilo zrelega žita.  V preteklosti so žito najprej pokosili, nato pa so ga naložili na voz in ga odpeljali do kmetije, kjer je stekel nadaljnji postopek.

Mlačev je kmečko opravilo, povezano s spravljanjem zrnja iz klasja, latja s cepcem, z mlatilnico. Zrnje na tradicionalen način ločimo od slame s tem, da žito obdelujemo s cepci.

Tradicionalna oblika žetve in mlačve je zahtevala veliko število poljedelskih delavcev in žetev je bila tudi družaben dogodek v kmečkem okolju, povezan z mnogimi ljudskimi običaji, ki v dobi mehanizacije izginjajo.

S prireditvijo Pika poka pika pok smo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine hoteli prikazati kmečki opravili žetev in mlačev v naravnem okolju Dežele kozolcev ter jih dokumentirati v spomin in opomin vsem prebivalcem naše dežele.

Žetev in mlačev so nam prikazali člani Etno društvo Draga Šentrupert in učenci Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki so nam dokazali da ta tradicionalna kmečka opravila in ljudski običaji, ki ju spremljajo v našem okolju še niso pozabljeni.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

Kmečka arhitektura, KMETIJSKI PRIDELKI, ETNOLOGIJA

A közzététel dátuma

15.12.2016 07:10

Legutóbbi módosítás

16.01.2019 13:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam