skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Picek je ptičja maska, razširjena zlasti na Ptujskem polju in na Goriškem. Z masko piceka je povezana nesnost kokoši in dobra letina na vrtu.

Olvasás tovább
V piceka se našemi mlad fantič. Oblečen je v belo oblačilo, speto okrog vratu. Obraz ima namazan z barvicami ali zakrit s papirnato larfo. Na glavi ima stožčasto kapo iz kartona, okrašeno s pisanimi papirnatimi trakovi. Navadno zajaše leseno palico, ki ima na sprednjem koncu nataknjeno kurjo glavo, na zadnjem koncu pa privezan šop kurjega perja.

Ptičja maska s Ptujskega polja, povezana z zdravjem pri kokoših je tudi kura ali kokotič. V kokotiča se našemijo dečki. Oblečejo se v bele hlače ter masko, ki ima veliko valjasto telo prekrito s papirjem in oblepljeno perjem. Kura oz. kokotič ima spredaj  nameščeno kurjo glavo, zadaj pa rep iz perja. 

Tako piceka kot kuro spremlja pobirač, fant oblečen v odraslega moškega. Nosi stare hlače, srajco, suknjič, moder predpasnik in klobuk, obraz pa ima zakrit s papirnatim naličjem. V rokah ima košaro s plevelom in semenom ter grablje. Na kmečkem dvorišču zapojejo in zaplešejo, voščijo srečo in dobro nesnost pri kokoših, posejejo seme za dobro letino na vrtu in poberejo darove.Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Partnerek

Stanko Kozel

Jelszavak

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

A közzététel dátuma

21.08.2014 13:41

Legutóbbi módosítás

09.10.2018 10:16

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam