skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Pettauer Wochenblatt (1878) - prvi ptujski časopis

Ptuj, starodavno mesto ob Dravi, ki se uvršča med najstarejša tiskarska mesta na Slovenskem, se ponaša z bogato časopisno-založniško dejavnostjo.

Olvasás tovább
Tako kot v ostalih slovenskih mestih, so se tudi na Ptuju najprej pojavili nemški časopisi. Za izdajo lokalnega časopisa si je prizadeval že prvi ptujski tiskar Franz Anton Schütz, ki je leta 1792 svojo tiskarsko obrt preselil iz Celja na Ptuj. Že naslednje leto je mestne oblasti zaprosil, da bi smel izdajati časopis Inn und erbländische Zeitung. Njegovo prošnjo so verjetno zavrnili, saj do danes še noben pisni vir ali ohranjen izvod ni potrdil obstoja tega časopisa. Schütz je ostal na Ptuju le tri leta, nato je svojo tiskarno preselil v Maribor, saj mu je le ta nudil večje možnosti za delo.

Mesto Ptuj je svoj prvi časopis dobilo šele 85 let po prvem neuspelem poskusu Franza Antona Schütza. 10. februarja 1878  je vesti med prebivalce Ptuja in okolice ponesel Pettauer Wochenblatt. Izdajal ga je ptujski tiskar Jakob Schön, ki je decembra 1877, v gledališkem poslopju na Kirchgasse 26 (v današnji Murkovi ulici), odprl svojo tiskarno. Schön je na Ptuju deloval do leta 1881, potem se je preselil na Dunaj.

Prvi ptujski časopis je izhajal ob sobotah. Urejal ge je Josef Jaky, zastopnik ptujske enote zavarovalniške družbe za premoženjska in življenska zavarovanja iz Gradca. Sedež uredništva je bil na Hauptplatz 86 (današnji Slovenski trg). Časopis, tiskan v gotici, ni bil ilustriran. Poročal je predvsem o lokalnem gospodarskem in kulturnem dogajanju, prinašal pa tudi vesti o požarih, ropih in umorih. Objavljal je tudi meteorološka poročila za pretekle dni s podatki o izmerjeni dnevni temperaturi, zračnem tlaku in zračni vlagi, smeri in jakosti vetra ipd. Na straneh prvega ptujskega časopisa najdemo sorazmerno veliko oglasov trgovcev in obrtnikov, predvsem iz domačih krajev, občasno pa tudi iz Dunaja, Lipnice in Gradca. Oglasi za razliko od ostalega besedila niso bili pisani v  gotici, pač pa v latinici. Časopis je spremljala še tedenska priloga Beilage zum Pettauer Wochenblatt, ki je prinašala leposlovne prispevke.

Pettauer Wochenblatt je izhajal le dobrih enajst mesecev. Presahnil je zaradi premalega števila naročnikov in dokaj nezanimive vsebine. Zadnja številka je izšla 29. decembra 1878. Ptuj je svoj naslednji časopis dobil šele po 21-ih letih, ko je tiskar Wilhelm Blanke začel izdajati Pettauer Zeitung.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

ČASOPISI, DOMOZNANSKE ZBIRKE, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Ptuj, tiskarji

A közzététel dátuma

24.09.2013 14:01

Legutóbbi módosítás

21.08.2018 16:27

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam