skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Peter Jereb (1867 – 1951)

skladatelj Olvasás tovább

Rojen je bil 1. julija 1867 v Cerknem pri Idriji. V mladosti je imel absoluten posluh in dober glas. V otroštvu je igral violino, ki mu jo je prinesel oče z nekega potovanja in se navdušil nad glasbo. V tistem času so imeli v Cerknem že društvo Čitalnica, ki je imela glasbeni oddelek. V ranem otroštvu je postal sirota, zato je zanj skrbel stric, ki je bil župnik v Tunjicah. Leta 1887 je z odličnim uspehom končal orglarsko šolo v Ljubljani in se zaposlil v Litiji, kot tajnik občine in organist v cerkvi.

Poleg službe je opravljal še vrsto drugih del. Bil je tajnik in blagajnik gasilskega društva, pevovodja Lipe, vodja litijskega orkestra, kapelnik litijske gasilske godbe…

Skladal je predvsem zborovske skladbe. Poleg zborovskih je pisal tudi skladbe za klavir in koračnice. V svojem življenju je napisal nad 90 skladb. Najbolj znane pesmi so: O kresu, Moj deklič, Planinam, Pelin roža, Pisemce, Noč na vasi, Smo fantje z vasi…

Jerebova prva zbirka pesmi je izšla s samozaložbi leta 1924 z naslovom Deset moških in mešanih zborov.

Zadnje prebivališče skladatelja Petra Jereba je bil Farbarjev Turn, kjer je 3. oktobra 1951 tudi umrl. Pokopan je na litijskem pokopališču.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Közzétette

Knjižnica Litija

Jelszavak

Jereb, Peter, Litija, SKLADATELJI, Valvazorjev trg

A közzététel dátuma

26.09.2010 15:18

Legutóbbi módosítás

28.04.2011 13:47

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam