Térkép  

Pekovska obrt v Celju

Viri, ki bi pričali o samih začetkih pekovskega ceha v Celju, niso ohranjeni. Najstarejši ohranjeni arhivski vir o cehovski organiziranosti celjskih pekov izhaja iz 18. avgusta 1700; v njem je cesar Leopold potrdil pravila pekovskega ceha v Celju in prepovedal peko kruha na črno. Pravila naj bi mestnim pekom omogočila spodobno preživetje, obenem pa ohranjala kvaliteto kruha. Peki so se namreč pritoževali, da lahko v mestu prodajajo kruh »skoraj vse stare babnice, gostači in kmetje, ki se te obrti niso nikoli učili«. Nelegalna peka kruha v mestu s tem ni bila odpravljena, saj jo je mestni svet vseskozi podpiral, čeprav je že 9. marca 1700 podal izjavo, v kateri obljublja, da bo kršiteljem kruh odvzel in ga razdelil med reveže.

Olvasás tovább
30. januarja 1706 je Jožef I. na novo potrdil pravila pekovskega ceha, kjer sta ceh in mesto v 29 členih z dodatkom uredila medsebojne obveznosti. Prva mesta pravilnika zavzemajo točke, ki določajo versko življenje članov ceha; le-ti se morajo med drugim udeleževati pobožnosti ob praznikih svojih zavetnikov sv. Florijana in Marije. Naslednje točke določajo sprejem in šolanje vajencev, ki traja običajno 3 do 4 leta. Napredovanje v pomočnika ali mojstra mora odobriti ceh po obveznem enoletnem delu pri katerem od mojstrov. Nekaj točk določa pravila pri oskrbi pekov  z žitom. Člani ceha si pri nakupu žita ne bodo konkurirali, prav tako ga ne bojo dražili in prevzemali revnim kupcem. Obvezali so se tudi, da bodo po pošteni ceni odkupili žito špitalske in farne posesti sv. Danijela. Pri mletju moke morajo v mlinih pomagati pekovski vajenci in pomočniki. V kruharni v mestu bo vedno naprodaj zadosti raznovrstnega kruha, ki ga bo peklo od 6 do 7 pekovskih mojstrov. Če se bodo držali pravil, jim mestna oblast obljublja, da jih bo varovala pred  konkurenco šušmarjev, varovala pa bo tudi meščane pred morebitnimi goljufijami s strani pekov. Pravila določajo tudi vedenje članov ceha v prostem času in predvidevajo kazni za nečistovanje, prevare, tatvine in kockanje.
 
---
Vir: Tatjana Kač, Od pšenice do kruha, Mlinarstvo in pekarstvo v Celju od začetka 18. stoletja do druge svetovne vojne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2004.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam