skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Golieva obeležja v Trebnjem

Ob 130. obletnici rojstva Pavla Golie.

Olvasás tovább

Pavel Golia se je rodil 10. 4. 1887 v Trebnjem. Že v času  njegovega otroštva se je s starši preselil v Novo mesto, saj je njegov oče Ludvik Golia postal sodnik v Novem mestu. Tam je tudi nadaljeval svoje šolanje. Po vojaški karieri v prvi svetovni vojni, se je naselil v Ljubljani, kjer je prevzel službo ravnatelja SNG drame.

A Trebanjci svojega rojaka niso pozabili. Deset let po njegovi smrti je Slovenska akademija znanosti in umetnosti na pročelje njegove rojstne hiše postavila spominsko ploščo. Že kmalu po njeni postavitvi je tedanji župan Trebnjega predlagal, da bi učenci tedanje občine Trebnje (obsegala je območje današnjih občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno) brali za Golievo značko. Leta 1983 so po njem imenovali občinsko knjižnico in jo preselili v nove prostore. Kmalu zatem se je v njej začel oblikovati Goliev spominski kotiček. Po njem so začeli poimenovati nagrade za kulturne dosežke. Že leta 1986 zasledimo prvi pravilnik o podeljevanju Golieve plakete.

Leta 1996 je Občina Trebnje razglasila Goliev rojstni dan kot praznik občine Trebnje, od takrat vsako leto v začetku aprila potekajo tradicionalni Golievi dnevi, na katerih so do leta 2006 podeljevali Golieve plakete in priznanja ter občasno razglasijo častne občane Občine Trebnje. Ko se je v Trebnjem 2003 oblikovala prva stalna razstava Rastoča knjiga, je v njej Pavel Golia dobil osrednje mesto.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

SLOVENSKI KNJIŽEVNIKI, Trebnje

A közzététel dátuma

04.04.2017 09:57

Legutóbbi módosítás

16.01.2019 13:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam