skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Osnovna šola in uk

Anton Marolt se je po končani osnovni šoli šel učit za krojača. Opravil je triletno šolanje na Obrtni nadaljevalni šoli na Bledu in kasneje v Ljubljani še trimesečni tečaj za krojenje moških oblačil ter mojstrski izpit.

Olvasás tovább

V šolo je hodil po koncu 1. svetovne vojne, v letih 1918-1926. Izdelal je 5 razredov osnovne šole.1 Ker je bil manjše postave in šibak otrok, so ga po koncu šole dali učit krojaške obrti. V uk ga je vzel mojster Jožef Hudovernik, ki je šival v hišici pod vrhom Bledca. Uk se je začel z domačimi deli v mojstrovi hiši. Zjutraj je moral mojstrovi ženi nacepiti drva, zakuriti peč in pomesti delavnico.

Šolanje je nadaljeval na Obrtni nadaljevalni šoli na Bledu, kjer je v šolskem letu 1926/27 obiskoval pripravljalni tečaj, ki sta ga vodila razrednik Rajko Gradnik in Rudolf Miculinič.2 Po končanem 1. razredu mu je Zadruga krojačev in krojačic izdala Učno pismo, ki potrjuje, da se je učil od 24. novembra 1926 do 24. novembra 1929 pri mojstru Jos. Hudoverniku in se izučil ter po pravilih predpisano vajeniško izkušnjo opravil (…) ter je bil 24. novembra 1929 za pomočnika oproščen.3 Po končani vojaščini je kot pomočnik nekaj let delal pri Urbanu Plemlju (v hišici pod grajsko skalo) in pri mojstru Leopoldu Kolmanu v stavbi na današnji Cesti svobode št. 7.

Leta 1936 je v Ljubljani tri mesece obiskoval tečaj za krojenje moških oblačil.4 To je bila neke vrste specializacija, predpriprava za mojstrski izpit. Takrat sta v Ljubljani živela in delala njegova starejša brata, Francl in Janez, ki sta bila izučena mesarja. Franc Marolt je bil uveljavljen ljubljanski mesar. V Ljubljani je jeseni leta 1940 opravil mojstrski izpit iz 'obrta krojačev moških oblek'.5 Za izpitno delo je sešil svečano oblačilo (frak) in komisiji predložil tudi krojne pole (skice).

_________________________

Odpustnica Osemrazredne mešane osnovne šole na Bledu, Bled, 28. junija 1926.

Izkaz Obrtne nadaljevalne šole na Bledu za šolsko leto 1926/27.

Učno Pismo Zadruge krojačev in krojačic za polit. Okraj Radovljica, Jesenice 24. novembra 1929.

Obiskovalno potrdilo Kraljevske banske uprave Dravske banovine, Ljubljana, dne 19. maja 1936.

5 PREPIS: Mojstrsko izpričevalo Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, 7. novembra 1940.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Tone Marolt

Kapcsolattartó

Damjan Mulej

Jelszavak

Marolt, Anton, KROJAŠTVO, Obrazi Bleda, Bled, IZOBRAŽEVANJE

A közzététel dátuma

29.09.2017 06:27

Legutóbbi módosítás

25.09.2017 14:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam