Térkép  

Osebe, ki so v zadnjih petdesetih letih zaznamovale Arjo vas

Izbor oseb je lahko zelo krivičen, saj so področja delovanja vaščanov zelo pestra in raznolika. Zato se zavestno omejujem le na pet oseb, krajanov, vsi jih poznamo. Ti so v zadnjem času s svojim delom zaznamovali javno življenje v Arji vasi, v krajevni skupnosti Petrovče in v Občini Žalec. Fotografije in njihovi skopi življenjepisi so v nadaljevanju predstavljeni. Zagotovo pa je v vasi še kakšen krajan, ki bi si zaslužil omembo v knjižici o Arji vasi. A naj to ostane izziv za naslednjega, ki bo o vasi pisal še iz drugih zornih kotov življenja in dela v vasi. Olvasás tovább
Razboršek Zoran, Arja vas 53

Rojen leta 1919 pri Štriker. Osnovno šolo je obiskoval v Petrovčah, realno gimnaziji v Celju. Študij ekonomije v Zagrebu je prekinil zaradi 2. svetovne vojne. Preživel jo je doma in kot partizan v Gornji Savinjski dolini. Diplomiral je ekonomijo v Zagrebu. Trideset let je bil profesor na srednji ekonomski šoli v Celju. Nazadnje je bil direktor centra za izobraževanje v Žalcu. Na občini Žalec in krajevni skupnosti Petrovče bil član organov lokalne skupnosti, tri mandate predsednik sveta KS Petrovče, občinski svetnik, delegat.   

Ivan Uranjek, Arja vas 37

Rojen leta 1922 na Rakeku staršema s Ponikve nad Žalcem. Osnovno šolo je obiskoval v Petrovčah, nižjo gimnazijo v Žalcu in trgovsko šolo v Celju. Prisilno mobiliziran v nemško vojsko,  na vzhodni fronti ranjen. Po zdravljenju pobegnil v partizane kot kurir v Jurčkovi liniji. Bil uslužbenec na okraju, direktor celjskega podjetja, ki je začelo s celjskimi  Obrtnimi sejmi. Na občini Žalec in krajevni skupnosti Petrovče bil član organov lokalne skupnosti, dva mandata predsednik sveta KS Petrovče, občinski svetnik, takrat delegat. Nazadnje Direktor Toplice Dobrna, kjer je častni občan.  

Ivan Glušič, Arja vas 26a

 Rojen je bil leta 1937 v Celju. Osnovno šolo je obiskoval v Celju in v Petrovčah, nižjo gimnazijo v Žalcu. Z brati je očetu pomagal na gruntu, vmes je v Vrbju obiskoval hmeljarsko in srednjo kmetijsko šolo. Bil je upravnik zadruge v Vinski gori in na Vranskem. Dvajset let je bil zaposlen na občini Žalec. Ob delu je diplomiral in magistriral. Zadnjih deset let pa šef razvoja v poslovnem sistemu Hmezad. Je predsednik društva upokojencev Petrovče in prizadeven občinski svetnik.

Ivan Razboršek, Arja vas 15

V Arji vasi je bil leta 1945 rojen edini Štrikerjev sin. Osnovno šolo je obiskoval v Petrovčah in Žalcu, ekonomsko srednjo šolo v Celju. Vse življenje posvetil kmetovanju na domačiji. Je velik poznavalec vasi in krajevnih razmer. Uspešen in spoštovan hmeljar, tudi hmeljarski starešina. V zadnjih letih sta s sinom posodobila zastarelo kmetijo z novim hlevom  in novim skladiščem za hmelj. Je med največjimi hmeljarji v dolini. Več mandatov je bil občinski svetnik v Žalcu. Predvsem pa je rešil domače gasilsko društvo pred zatonom tik pred društveno stoletnico.
 
Iztok Uranjek, Arja vas 37

Rojen leta 1956 v Celju staršema iz Arje vasi. Osnovno šolo obiskoval v Petrovčah, Kajuhovo gimnazijo v Celju, diplomiral iz gradbeništva. Zaposlen kot projektant in občinski uslužbenec v Celju. Zadnja dva mandata  je predsednik sveta KS Petrovče in po stoletnici PGD Arja vas tudi predsednik vaškega gasilskega društva. Sicer tudi pisec te zgodbe.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam