skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Učna pot Od kala do vodnjaka je nastala v okviru mednarodnega projekta LivingFountains, katerega glavni cilj je obnovitev in oživitev vodnjakov v izbranih slovenskih in italijanskih obmejnih krajih.

Olvasás tovább

V Braniku je nekoč skoraj vsaka hiša imela svojo »štirno«. Skupno se je tukaj nahajalo 88 vodnjakov s talno vodo in 14 s kapnico. Za svojo učno pot smo izbrali posamezne vodnjake, kale in druge vodne vire, in sicer kot izhodiščne točke za opazovanje ter širše razumevanje domače pokrajine. Zato tudi vsi podatki in omenjene zanimivosti ob poti niso izključno vezani na tematiko oskrbe z vodo. Spremljajoče besedilo obsega tudi mnogo podatkov s področja zgodovine, etnologije, naravoslovja ter naravne in kulturne dediščine.

Pot ni zahtevna. Celotna učna pot je dolga okoli 14,4 km, relativna višina med najnižjo in najvišje ležečo točko na poti je okoli 170 m. Obsega braniške zaselke Vas, Governa, Cvetrož, Steske, Birsi, Bizjaki, Korp in Britof ter Preserje z zaselki Mravljevi, Zajči, Kresija, Krševan- ska vas, Sv. Katarina in Vrh. Mogoče jo je opraviti peš ali s kolesom. Zamišljena je tako, da začenja pri osnovni šoli, konča pa se v središču Branika. Večinoma poteka po poljskih in gozdnih poteh, deloma pa tudi po asfaltiranih cestah skozi strnjene zaselke. Obisk poti bi ob zmerni hoji trajal od 3 do 4 ure.

Pri Steskah ali v Vasi jo je mogoče razširiti na že obstoječe in označene pešpoti do vasice Pedrovo nad Branikom ali do gradu Rihemberk (glej turistično karto Branika). Ker vodi mimo večine turističnih točk v Braniku in okolici, dopolnjuje tudi turistično ponudbo kraja.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Jernej Krečič

Kapcsolattartó

Jernej Krečič

Jelszavak

NARAVOSLOVJE, NARAVOSLOVNE UČNE POTI, VODE, vodnjaki, Branik

A közzététel dátuma

03.05.2016 07:45

Legutóbbi módosítás

28.08.2018 10:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam