skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Oglasi iz kaširanega reliefnega papirja

Skozi zgodovino so ljudje oglaševali na različne načine. Primerki oglasov, narejenih iz kaširanega reliefnega papirja, najverjetneje izvirajo iz dvajsetih (ali tridesetih) let 20. stoletja.

Olvasás tovább
Iz registra obrtnikov je rezvidno, da je imel Vinko Ambrožič na naslovu Gorenja vas 2 registrirano trgovino z mešanim blagom (od l. 1909), s filialo v Gorenjem Logatcu (od leta 1914). Na istem naslovu je imela gostilno in krčmo Ambrožič Marija (od l. 1919).

Vinko Ambrožič je imel devet otrok, svoje premoženje, s trgovino in gostilno vred je zakartal, zato so se z družino preselili v Kranj. To je vidno tudi iz dokumentov, ki jih hrani Arhiv Slovenije - leta 1940 je namreč zaprosil za dovoljenje za gostilniško obrt v prostorih Marije Marenčič v Kranju. Glede na to, lahko sklepamo, da so oglasi, kot smo že omenili, nastali v dvajsetih oz. tridesetih letih 20. stoletja.

Ivan oz. Janez Sajovic je imel na naslovu Gorenji Logatec 48 trgovino z mešanim blagom (od l. 1905) in trgovino z lesom (1904). Na istem naslovu je imela Marija Sajovic registrirano peko in prodajo domačega črnega in belega kruha (od l. 1907).

Predvidevamo, da so te oglase postavili v izložbe, kot npr. jaslice, oziroma jih delili kupcem kot reklamno gradivo. Zaenkrat na podobne primere kljub vztrajnemu iskanju še nismo naleteli, gotovo zaradi tega, ker se v tistem času nikomur ni zdelo pomembno tako gradivo hraniti, kar je seveda škoda, saj gre za zalo zanimiv detajl, sploh pa način oblikovanja in oglaševanja.


Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Logatec

A digitális gyűjtemény szerzője

Urška Orešnik

Kapcsolattartó

Urška Orešnik

Jelszavak

oglasi, RELIEFNA UMETNOST

A közzététel dátuma

06.03.2012 12:32

Legutóbbi módosítás

22.01.2019 08:16

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam