skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Od travnika do parka

Poplavno ravnico na desnem bregu Savinje pod Miklavškim hribom so imenovali Savinjski travnik. Po letu 1856 je začel dobivati drugačno podobo, saj je Ivan Orešnik, lastnik Kapunovega dvora, dal zasaditi vzdolž rečnega brega dvojni drevored divjih kostanjev. Tako je nastala obrečna promenada - osnova bodočega mestnega parka.

Olvasás tovább
Na pobudo župana Neckermanna je bilo leta 1871 ustanovljeno nemško olepševalno društvo, ki je na bivšem pašniku takoj začelo z urejanjem poti, cvetličnih gred ter zasajanjem drevja in grmovnic. Postavilo je tudi prvo kavarno v švicarskem stilu ob vznožju Miklavškega hriba. Prvemu drevoredu so se postopoma pridružili še drugi, najprej iz takrat modnih dreves - jagnedov, ki so jih pozneje zamenjali kostanji; le-ti še danes tvorijo ogrodje parka. Največ zaslug pri urejanju parka do leta 1890 je imel gospodar društva, pivovarnar Karel Mathes. Med drugim je dal dal zgraditi Gozdno restavracijo s kegljiščem in dosegel, da so mestni park povečali z nakupom zasebnih zemljišč na pobočjih nad parkom. Tako so na Rajterjevem hribu  uredili poti z razglednimi točkami in paviljonom. Leta 1892 so parkovno območje še povečali z odkupom posesti zahodno od Gozdne restavracije in Meškovega (Seidlovega) studenca, celota pa je iz dotedanje občine Celje – okolica leta 1896 prešla pod okrilje občine Celje - mesto. Z njenimi dotacijami in s prispevki bogatih meščanov je društvo zaposlilo usposobljenega vrtnarja in park skrbno negovalo.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam