skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Obdobje gradnje, selitev in svečanih odprtij (2003-2006)

V letu 2001 sta bili izdelani dve idejni zasnovi širitve Knjižnice Brežice. Občinski svet Občine Brežice se je odločil za odkup ter adaptacijo dela pritličja bivšega Dijaškega doma in dograditev manjkajočih površin.

V letu 2003 se je začela izvajati investicija zagotavljanja manjkajočih prostorov za knjižnično dejavnost. Investicijo, ki jo je izvedlo podjetje SL inženiring, je vodila Občina Brežice. Knjižnična zgradba je delo arhitektke Nataše Filipčič, notranjo opremo je izdelalo Mizarstvo Kramar iz Kapel. Najprej so bili izdelani projekti za adaptacijo prostorov v pritličju bivšega dijaškega doma, avgusta je bil izbran izvajalec del, s septembrom pa se je začela adaptacija spodnjih prostorov. Decembra smo knjižnico iz nadstropja preselili v obnovljene prostore v pritličju, kar je izvajalcem omogočilo nadaljevanje obnove nadstropja. Ta je potekala do sredine januarja 2004 (Koršič, 2006). 

Olvasás tovább

Direktorica mag. Tea Bemkoč je tik pred odprtjem oddelka za mladino izpostavila, da novi prostori zagotavljajo normalno razporeditev in višino polic, večje razmake med njimi, bolj priročen dostop do gradiva in računalnikov ter razne kotičke (Kosem, 2005).

Dokončanje prve faze, ki je zajemala obnovo in opremljanje odkupljenih ter obstoječih prostorov, smo obeležili z odprtjem oddelka za mladino ob 200. obletnici Andersenovega rojstva, 2. aprila 2005. Knjižnica je od aprila 2005 do vključno avgusta 2006 poslovala v pritličju in nadstropju obnovljenega objekta, kjer je bilo za knjižnično dejavnost namenjenih 650m2 (Poslovno poročilo Knjižnice Brežice za leto 2005). 

V začetku leta 2005 se je začela gradnja prizidka knjižnice, ki je bila končana v avgustu 2006, ko se je knjižnica preselila v dograjene prostore. Skupna površina osrednje knjižnice se je povečala na 2.029m², od tega je za knjižnično dejavnost namenjenih 1.404m². Dvorana Savice Zorko meri 270m² (Poslovno poročilo Knjižnice Brežice za leto 2006).

Svečano odprtje prizidka z e-knjižnico je sovpadlo s 60. obletnico povojnega delovanja knjižnice. 16. oktobra 2006 so bili v okviru brežiškega občinskega praznika novi in prenovljeni knjižnični prostori svečano predani namenu. Poleg številnih občanov so se prireditve udeležili mnogi ugledni gostje, med njimi Brežičan po rodu in nekdanji ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani mag. Lenart Šetinc in akademik prof. dr. Jože Toporišič. Slednjemu je knjižnica na strokovnem oddelku namenila posebno mesto. Zbrane je pozdravila direktorica knjižnice mag. Tea Bemkoč, župan občine Brežice Ivan Molan je knjižnici zaželel uspešno nadaljno rast, Lovrenc Blaž Arnič z Ministrstva za kulturo RS pa je na kratko predstavil novo pridobitev občine. Svečanemu programu sta svoj kulturni pridih dala dramski igralec Slavko Cerjak in Daniel Ivša na harmoniki (Koršič, 2006).  

 

 

 

 

 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

kultúra

A digitális gyűjtemény szerzője

Sabina Stanič, Mateja Kus

Jelszavak

Knjižnica Brežice, Knjižnica, KNJIŽNICE, SPLOŠNE KNJIŽNICE, KNJIŽNIČNE ZGRADBE, gradnja

A közzététel dátuma

25.01.2021 06:40

Legutóbbi módosítás

27.01.2021 16:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam