Térkép  

Novo šolsko poslopje leta 1878

Franc Skaza se je kot zvesti rodoljub zavzemal tudi za izobraževanje slovenskega kmečkega prebivalstva, predvsem za odpravo nepismenosti in uvedbo nove večje šole. Zato je leta 1877 brezplačno podaril zemljišče in sofinanciral projekt za izgradnjo nove šole. V teh letih je mnogo slovenskih mest in trgov dobilo nova šolska poslopja, ki so bila v kraju poleg cerkve, župnišča in hiše lokalnega veljaka najbolj prepoznavne stavbe in so suvereno dopolnjevale krajevne vedute. Šola je imela pet razredov in stanovanje za nadučitelja Franca Jurkoviča, ki je zanj sam prispeval 3300 gld.

Olvasás tovább

Leta 1878 je bilo novo šolsko poslopje dokončano, s poukom so začeli v mesecu novembru. Največji delež za poslopje v vrednosti 25.000 gld. je prispeval priljubljen in visoko spoštovan veleposestnik Franc Skaza. Arhitekturno je šola označena kot dominantna tipizirana dvonadstropna neorenesančna stavba s štirikapno streho. Po potresu leta 1974 so stavbo podrli, danes na tem mestu stoji pošta. Leta 1884 je Franc Skaza postal prvi šolski nadzornik.

Leta 1887 je Franc Skaza z Antonom Aškercem in Francem Jurkovičem dosegel, da se je v šoli uveljavil učni jezik slovenščina.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Kapcsolattartó

Mateja Žagar

Jelszavak

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

18.01.2019 12:15

Legutóbbi módosítás

20.12.2018 15:09

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam