skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Niko Šušteršič: 25 milijonov dolarjev letno smo porabili za nabavo surovin

Vsebino prispevka predstavlja zvočni posnetek, v katerem Niko Šušteršič (rojen leta 1930) govori o svojem delu. V Industriji usnja Vrhnika (IUV) je bil zaposlen med letoma 1953 in 1959, nato pa še od 1974. do upokojitve leta 1990. Tudi vmes je delal v usnjarski industriji; v Tovarni usnja Miren pri Novi Gorici in v Koteksu v Ljubljani.

Olvasás tovább

Niko Šušteršič je bil od leta 1974 do 1990 vodja nabave surovin za vse tri obrate IUV: na Vrhniki, v Šmartnem pri Litiji ter v Šoštanju. Letno je sklenil za 25 milijonov ameriških dolarjev nakupnih pogodb. Njegovo delo je bilo intenzivno zaznamovano s tujino; ali je tja potoval sam ali pa je v tovarni v domačem kraju sprejemal goste. Vsako leto, šestnajstkrat zapored, je med drugim obiskal sejem usnja v Parizu, kjer je iskal stike z dobavitelji najkvalitetnejših surovih živalskih kož s celega sveta. Iz posnetka izvemo, kaj vse je vplivalo na izbiro trga. S sogovornikom potujemo po krajih, kjer je nabavljal surove kože: od Danske, Francije, Rusije, Bolgarije, do daljne Avstralije, Japonske, Kitajske, Pakistana, Južne Afrike, Etiopije in Severne Amerike.

Prispevek vsebuje tudi sedem fotografij:

  1. Sodelavci iz IUV-ja, 1958
  2. Vodstveni kader IUV v Šmartnem, 1959
  3. Niko Šušteršič in Ishiro Imai
  4. Obisk poslovnih partnerjev z Japonske
  5. Lahore, Pakistan, 1985
  6. Lahore, prevzem kož
  7. Durban, Južna Afrika, 1985

Pogovor je bil posnet 18. decembra 2013 na domu Nika Šušteršiča na Vrhniki.

Dodatek:

Rudolf Kočevar: Pomen pariškega sejma za IUV (odlomek), Usnjar št. 40, oktober 1972, str. 1:

" Vsakoletni Pariški sejem usnja "Semaine du cuir" je v času delovanja IUV predstavljal najpomembnejši mednarodni dogodek na področju usnjarske industrije. Omogočal je spremljanje razvoja tehnologije in trendov in bil hkrati prostor srečevanj in sklepanja pogodb med dobavitelji in kupci surovin, pomožnih sredstev, strojev ter končnih izdelkov. "

Gospod Šušteršič se je sejma v Parizu udeležil šestnajstkrat zapored.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam