skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Nekoč je bila Industrija usnja Vrhnika

Vrhnika je vse do začetka 21. stoletja veljala za center slovenske usnjarske industrije. Leta 2008 je bila Industrija usnja Vrhnika (IUV) z več kot 600 zaposlenimi še vedno največja evropska usnjarna.

Decembra istega leta je podjetje zaradi spleta neugodnih okoliščin vezanih na svetovno in domačo gospodarsko ter politično dinamiko, kakor tudi dvomljivega vodenja podjetja v zadnjih letih, objavilo stečaj. Celotno premoženje je šlo v prodajo; nepremičnine, tehnološki postopki za obdelavo kož, vsi stroji, izdelki, oprema, recepture in tudi strokovna knjižnica.

Olvasás tovább

Leta 2011 je Cankarjeva knjižnica Vrhnika (CKV) odkupila od IUV d.d. v stečaju knjižnico IUV. V obdobju od leta 1998 do leta 2004 je bila knjižnica IUV kot specialna knjižnica s področja gospodarstva polnopravna članica slovenskega knjižničnega informacijskega sistema COBISS.SI.

Njen razvoj, vsebina in pomen je opisan v prispevku z naslovom Knjižnica industrije usnja Vrhnika, pridobitev domoznanske zbirke Cankarjeve knjižnice Vrhnika (avtorica Nataša Oblak Japelj v Usnjarstvo na Slovenskem, Zbornik referatov simpozija, organiziranega v okviru prireditev ob občinskem prazniku občine Šoštanj, Muzej Velenje, Muzej usnjarstva na Slovenskem, Šoštanj, september 2013).

Med najrazličnejšim knjižnim in neknjižnim gradivom, ki sestavlja bogato in raznoliko zbirko knjižnice, je tudi zbirka fotografij z različnimi motivi. Fotografirani so usnjarji in drugi zaposleni na delovnih mestih, pri raznih delovnih akcijah, na sestankih, tovariških in športnih srečanjih, na dopustih, s poslovnimi partnerji, politiki. Veliko je fotografij, ki prikazujejo široko in raznoliko paleto usnjenih izdelkov, modne revije, tovarniške prodajalne in modne centre, razstavne paviljone s sejmov po svetu.

Pri prepoznavanju fotografiranih ljudi, delovnih prostorov, strojev in krajev so nam pomagali bivši zaposleni delavci IUV. Ob ogledovanju fotografij so se jim obudili spomini na njihovo delo in ob vsakem prizoru je privrela na plan nova (stara) zgodba.

V pričujočem prispevku predstavljamo sedem nekdanjih zaposlenih, ki so delali na različnih oddelkih IUV. Ob ogledovanju fotografij lahko nekaterim njihovim zgodbam prisluhnete, druge preberete.

Za dodatno ilustracijo posameznega prispevka so dodani še odlomki člankov iz Usnjarja, glasila IUV, ki je več kot 40 let vestno beležil življenje in delo v največji tovarni, ki je bila nekoč na Vrhniki.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

industrija usnja, Vrhnika, 20. stoletje, USNJARSTVO

A közzététel dátuma

29.09.2016 12:18

Legutóbbi módosítás

24.07.2019 14:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam