skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Nekdanji vezeni prtički za okras domačega prostora

V obdobju kakih 150 let od francoske revolucije do leta 1930 je v deželah srednje Evrope nastajala in se razvijala izvirna oblika ljudske umetnosti, in sicer izdelava različnih vrst stenskih ali namiznih vezenih prtičev za okras domačih prostorov.

Olvasás tovább

Slike na teh umetninah so v največ primerih dopolnjevali pregovori, ki so izražali moralne vrednote družine in družbe tistega časa.

Poudariti je treba, da je bila ta umetnost izključno žensko delo, in to iz dveh razlogov: vezenje je bila ženska tehnika, ki so se je naučila dekleta še v mladih letih, in pa, da je ta tehnika nudila ženskam možnost izražati svojo ustvarjalnost, kar je bilo takrat težko.

Razvoj te struje ljudske umetnosti na Bavarskem in v Nemčiji je prvič natančno preučila Eva Stille in rezultate objavila v obširni knjigi v Mϋnchnu (Monakovem) leta 1986. Sedež društva, ki se ukvarja s tovrstno neakademsko likovno umetnostjo, je danes v Nϋrnbergu. Tam vsako leto poteka razprava o tej tematiki. Leta 2015, je na razpravi, ki je obravnavala razširitev vezenja prtičev po Avstro-Ogrskem, sodeloval tudi Stelio Villani. Na svojem nastopu je opisal vezene prtiče iz Avstrije, Slovenije ter z Ogrske in Hrvaške. Del tega predavanja je 29. novembra 2016 predstavil tudi v Kosovelovi knjižnici Sežana pod naslovom Nekdanji vezeni prtiči za okras domačega prostora. Udeleženci so občudovali vezenine na 45 posnetkih.

Večina materiala je del njegove zbirke, pet pa jih je v lasti prijatelja Grege Tozona iz Kazelj. 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Stelio Villani

Kapcsolattartó

Stelio Villani
Magdalena Svetina Terčon

Jelszavak

prti, ROČNA DELA, VEZENJE, VEZENINE, Kras, DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE, PROSTORSKO UREJANJE

A közzététel dátuma

21.12.2016 11:31

Legutóbbi módosítás

15.02.2017 13:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam