Térkép  

Na planini Golobar

V tretjem delu vojske so Franca Zupančiča premestili iz Galicije preko Koroške v zahodne Julijce. Tam je bil le 1 mesec. Nato pa je šel v okolico Bovca, na planino Golobar. Olvasás tovább
V tretjem delu vojske so Franca Zupančiča premestili iz Galicije preko Koroške v Zahodne Julijce. Tam je bil le kratek čas, potem so enoto premestili v okolico Bovca - najprej na pobočje Rombona, nato na planino Golobar, na sotočje Soče in Koritnice in na pobočje Javoščka. 
Zupančič je pisal dnevnik, v katerem je dokumentiral, kaj se godi na fronti, kam so jih premaknili, opisal je kje se nahajajo in skiciral pokrajino, barake, ki so si jih naredili in zapisal znake za morsejevo abecedo.  Zapisal je tudi najpomembnejše novice, ki jih je prebral v časopisih. V dnevniku opisuje nadloge, ki so jih pestile, to so bolezni, ozebline, uši. Pritoži se nad nesmiselnimi povelji nadrejenih. Opisuje vreme in pogled na razdejani Bovec, ki je žalosten. "O, kultura dvajsetega stoletja." 
Borb z Italijani v tem času na tem območju ni bilo veliko. Ko je enota prispela na visoko planino Golobar, tam ni bilo nobenih zavetij za vojake. Zupančič je izdelal načrte za stavbe, po njih so vojaki zgradili "celo vas" - dve baraki za moštvo in nekaj manjših barak za vodstvo. 
Komaj pa so se dobro naselili, so enoto premestili v dolino na sotočje Koritnice in Soče. Zima je bila mila, spopadov ni bilo, čas so si krajšali z urejanjem okolice, s petjem v pevskem zboru, z izdajanjem časopisa Pištolica in celo uprizarjanjem gledališke igre.
Decembra je za božične praznike čez Vršič pešačil domov na dopust, nato se je vrnil k enoti. V vsem tem času je iz njegove enote umrl le en vojak (A. Premk).

Hely

Információk

Jelszavak

prva svetovna vojna, Soška fronta, VOJAKI

A közzététel dátuma

05.02.2015 11:53

Legutóbbi módosítás

30.04.2015 11:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam