skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Fran Roblek je bil v vsakem pogledu pomembna osebnost in zaradi nesebičnega ter izjemno delovnega zavzemanja za splošne koristi zelo priljubljen.
 
Olvasás tovább
Njegovo življenjsko vodilo je bilo Spodnji Savinjski dolini ohraniti narodni značaj, kakršnega je imel sam in katerega ni nikoli upognil. Svojo gospodarsko, socialno in politično vlogo v življenju Spodnje Savinjske doline je uspešno odigral. 
 
Umrl je 22. marca 1935 in je pokopan na žalskem pokopališču.
 
Ob 140-letnici rojstva so njegovi potomci na pročelju obnovljene Roblekove hiše v Žalcu odkrili njegov doprsni kip. Kip je izdelal Boštjan Drinovec, akademski kipar, rojen leta 1973. Leta 2001 je končal magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2006 izvoljen v naziv docent, od leta 2008 poučuje kiparstvo na oddelku za oblikovanje. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj. Med drugimi javnimi postavitvami je izdelal spomenik Edvardu Kocbeku v ljubljanskem parku Tivoli.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karmen Kreže

Kapcsolattartó

Karmen Kreže

Jelszavak

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

A közzététel dátuma

06.12.2016 12:00

Legutóbbi módosítás

04.12.2016 18:14

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam