skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Fran Roblek se je posvečal tudi sadjarstvu.

Olvasás tovább
Leta 1915 je kupil posestvo Mirasan v Kasazah. Ime Mirasan, tudi Mirazan, naj bi pomenilo odsev v Savinji (Mira San, Saan je nemško ime za Savinjo), kot je po tej analogiji Mira Mare (odsev v morju), znan grad Miramare pri Trstu.
 
Danes se močno povečano posestvo, ki ga upravlja istoimenska delniška družba, ki se ukvarja s pridelovanjem jabolk in sadnih sadik, imenuje Mirosan. Družba spada med največje pridelovalce jabolk in vzgojitelje sadik jablan v Sloveniji.
 
Na obsežnih poljedelskih površinah je po takratnih strokovnih načelih uredil sodoben sadovnjak. Naenkrat je posadil 1200 dreves jabolk visoke rasti in nato še 800 dreves, saj so izjemno ugodni talni in klimatski pogoji omogočali pridelavo kakovostnih štajerskih jabolk . Štajerska jabolka so že pred prvo svetovno vojno uživala velik sloves. Izvažali so jih v vse predele cesarstva, precejšen delež v Nemčijo, zlasti v Berlin. Domačini so večje količine jabolk predelovali v jabolčnik.
 
Sadovnjak je urejal vse do smrti, za njim pa ena od njegovih hčera. Jabolka s plantaž so prodajali prek družbe Pomona, trgovina in export sadja, ki je imela sedež v Žalcu. 
Družba je bila ustanovljena leta 1932, njena lastnica je bila Ana Ferrant, trgovka v Žalcu, hči Frana Robleka, prokurist pa je bil njen mož Franc Ferrant.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karmen Kreže

Kapcsolattartó

Karmen Kreže

Jelszavak

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

A közzététel dátuma

06.12.2016 12:00

Legutóbbi módosítás

06.12.2016 11:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam