skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Rojen je bil 23. marca 1903, v Motniku 10, kot šesti od sedmih otrok v družini usnjarja Andreja Štuklja in Neže, roj. Pibernik. Ko je bil star pet let (1908), mu je umrla mama. Osnovno šolo je obiskoval v Motniku. Učitelj je odkril njegovo nadarjenost in se zavzel za njegovo nadaljnje šolanje. Olvasás tovább

V šolskem letu 1913/14 se je vpisal na I. državno gimnazijo v Ljubljani, a se je že naslednje leto prepisal na Škofijsko gimnazijo v Šentvidu. Tedaj je bil že socialistično usmerjen. Komaj šestnajstleten je (jesen 1919) v socialistični reviji Naprej objavil članek »Dijaštvo in verouk«. Že s svojo prvo objavo je sprožil ostre polemike v javnosti in moral je zapustiti škofove zavode. Še isto leto se je vpisal v sedmi razred II. državne gimnazije na Poljanah, maturiral je 6. junija 1921.

V jeseni se je vpisal na pravno fakulteto, v šolskem letu 1923/24 obiskoval 3. letnik, a študija ni dokončal. Burno politično dogajanje ga je potegnilo v svoj vrtinec in njegova izredna aktivnost v mladinskem komunističnem gibanju mu je preprečila dokončanje študija. Zastavljene politične cilje je postavil na prvo mesto, tudi pred uspešno zaključen študij.

Zanimanje za slovanske jezike, zlasti za ruščino, mu je vzbudil jezikoslovec dr. Anton Breznik, profesor na škofijski gimnaziji. Prvo srečanje z ruskim jezikom in kulturo je doživel že v rodnem Motniku, saj je kočijo od Motnika do Kamnika vozil postiljon ruskega rodu; nekoč mu je podaril ruski molitvenik, ki ga je Štukelj skrbno hranil.

Fotó galéria

Információk

Kategória

társadalom

Kapcsolattartó

Anja Frković Tršan

Jelszavak

KNJIŽNIČARJI, SLOVENSKI PREVAJALCI, Štukelj, Ciril

A közzététel dátuma

25.07.2011 11:05

Legutóbbi módosítás

03.08.2011 10:41

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam