Térkép  

Mladika - lepotica ob Dravi

Na Ptuju, ob dravskem nabrežju v vzhodnem delu mesta, je leta 1902 vrata odprla novozgrajena šolska zgradba, danes znana pod imenom Mladika. V njej sta zavetje našli Dekliška ljudska šola Ptuj (Mädchen Volksschule Pettau) in Dekliška meščanska šola v Ptuju (Mädchen Burgerschule in Pettau). Ker je bilo novo šolsko poslopje res imenitno, se je zanj hitro uveljavilo poimenovanje »lepotica ob Dravi«.

Olvasás tovább

V novi zgradbi je svoje prostore dobil tudi nemški dekliški dijaški dom (Deutsches Mächenheim), ki se je po prvi svetovni vojni preoblikoval v slovenski dekliški zavod z imenom Mladika. Čeprav je ta zavod prenehal obstajati že v začetku 30-ih let 20. stoletja, se je ime Mladika obdržalo - ljudje so z njim poimenovali kar celotno stavbo. Danes nosi to ime ena od ptujskih osnovnih šol.          

Digitalna zbirka v kateri opisujemo zgodovino »lepotice ob Dravi«, markantne stavbe, v kateri so se šolale mnoge generacije Ptujčanov, je nastala v sodelovanju s ptujskim zbiralcem Francem Golobom, ki je za zbirko prispeval levji delež slikovnega gradiva. Ostalo, v tej zbirki prikazano slikovno gradivo, je iz zbirke razglednic Domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, nekaj pa tudi iz zasebne zbirke Borisa Bavdka, člana Zgodovinskega društva Kidričevo.

(Avtorica digitalne zbirke Mladika - lepotica ob Dravi: Melita Zmazek)

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Ptuj, OSNOVNE ŠOLE, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

16.12.2016 12:59

Legutóbbi módosítás

21.12.2016 08:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam