skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Številni so Milana Boriška ohranili v trajnem spominu. 

Olvasás tovább

Na hiši, kjer se je rodil in so jo že podrli, so namestili spominsko ploščo, ki jo danes hrani Aeroklub Milan Borišek.

Ob 25 letnici njegove smrti, 1975, so s pomočjo Cvetke Klančnik Belin v njegov spomin pripravili velik športni mimohod. Prišli so general Lado Ambrožič Novljan, pilot Jože Krumpak, člani ekipe iz Örebra in mnogi drugi.

Mirko Kaplja, dolgoletni litijski župan in častni občan se spominja:
»Z Milanom sva bila soseda. Mulci smo ga občudovali, biti pilot v tistih časih je bilo nekaj posebnega. Ko je odhajal na svetovno prvenstvo, sem mu z vozičkom na postajo peljal težak kovček.«

Cvetka Klančnik Belin, tudi sama pilotka jadralnih letal, je bila velika občudovalka Milana Boriška in njegove zapuščine. Ob postavitvi spomenika Milanu Borišku na njegovem grobu je 28. 8. 1955 kot zastopnica Letalske zveze Jugoslavije v svojem govoru poudarila: 
»Smrt Milana Boriška je huda izguba za naše jadralstvo oziroma letalstvo. Z njim smo izgubili odličnega letalca, preizkusnega pilota in najboljšega učitelja letenja. Izgubili pa smo tudi priljubljenega tovariša in dobrega patriota, ki je bil vedno pripravljen pomagati svoji domovini za njen napredek in razvoj. Slediti delu Milana Boriška je najboljša oddolžitev njegovemu spominu.«

In res je tako; spomin na Milana Boriška je živ, spominjajo se ga člani Aerokluba Milan Borišek Litija, ki s ponosom nadaljujejo njegovo tradicijo. Spomnila se ga je fundacija Villa Litta, ki je leta 2000 izdala spominsko ovojnico.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič

Kapcsolattartó

Sonja Perme

Jelszavak

LETALSTVO

A közzététel dátuma

26.04.2020 22:07

Legutóbbi módosítás

25.04.2020 10:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam