skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Poslednji polet v Srbiji

Najbrž je bil tudi 22. avgust 1950 peklensko vroč, kot so vroči avgustovski dnevi v Srbiji. Za letalce je bil deloven dan in sam po sebi nič posebnega. 

Olvasás tovább

Milan Borišek je na Orlu krožil okrog trdnjave nad Vršcem, za potrebe snemanja filmskega podjetja Avala. Ob 13.05 se je zgodila tragedija, Orlu se je prelomil zadnji del trupa in nesreča je bila neizogibna.

V uradnem poročilu je pisalo: 
»Do nesreče je prišlo zaradi zloma zadnjega dela trupa letala nekaj pred repom letala. Trup je na mestu preloma razpadel v drobne delčke, ki so se razleteli, kot da je prišlo do eksplozije. Nesrečo je povzročilo več dejavnikov, prelom letala so povzročila nihanja, ki so bila posledica prevelikih obremenitev zaradi hitrosti, spleta okoliščin v ozračju in zemljišča.«

Letalo je strmoglavilo in pokopalo Milana pod seboj. Svet letalstva se je zavil v črnino, Jugoslavija in Slovenija sta izgubili odličnega pilota in tekmovalca, Litija pa enega svojih najboljših športnikov.

Odšel je star 30 let.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič

Kapcsolattartó

Sonja Perme

Jelszavak

LETALSTVO

A közzététel dátuma

26.04.2020 22:07

Legutóbbi módosítás

25.04.2020 09:45

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam