skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kot je zapisal Niko Slana na spletni strani OpenSoaring.com, je Milan Borišek resneje v svet jadralnega letenja vstopil 1946 leta v Vršcu, ko je opravil izpit za učitelja jadralnega letenja.

Olvasás tovább

Leta 1948 so ga povabili v Litijo. Na nogometnem igrišču so pripravili telovadni nastop in predvideli tudi pristanek jadralnega letala, ki ga je upravljal Milan Borišek. Prostor niti slučajno ni ustrezal pogojem za pristanek, a je Milan z gotovostjo napovedal, da se bo ustavil tik pred golom na koncu igrišča. V veliko navdušenje prisotnih se je to res zgodilo.

Začetki letalstva v Litiji segajo v trideseta leta 20. stoletja. A le Milanu Borišku je uspelo, da je temu športu posvetil ves svoj čas in tudi življenje. Uresničile so se mu dolgoletne sanje, da bo nekoč sodeloval na svetovnem prvenstvu.

Mednarodna letalska federacija je 1949 v Clevelandu sklenila, da bo 1. svetovno prvenstvo v jadralnem letenju potekalo v švedskem Örebru. Poleg Jugoslavije so sodelovale še Danska, Finska, Francija, Anglija, Nizozemska, Norveška, Južna Afrika, Švedska, Švica in ZDA.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič

Kapcsolattartó

Sonja Perme

Jelszavak

LETALSTVO

A közzététel dátuma

26.04.2020 22:07

Legutóbbi módosítás

25.04.2020 09:59

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam