skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Milan Borišek se je rodil 25. aprila 1920 v Litiji. V starem mestnem jedru je stala hiša, ki sta jo kupila oče Jože in mati Marija, ko sta se preselila iz vasi Tepe pod Polšnikom. V hiši sta imela gostilno in mesarijo. 

Olvasás tovább

Milan je odraščal z bratom Jožetom in sestrama Božo in Ljubo. Zaradi prirojene telesne napake je imel v prvih letih življenja hude težave. Z vztrajno telovadbo ob podpori domačih, se je razvil v dobrega telovadca. Večje uspehe je imel pri skoku v višino in suvanju krogle. 

Ljubezen do letalstva se je pojavila že v otroštvu, bral je knjige in iskal časopise s tega področja. Aktivno se je začel ukvarjati z modelarstvom in skupaj s prijatelji izdelal tudi prvo jadralno letalo.

Fantje so letala gradili s pomočjo revij, na katere so bili naročeni. Uporabili so les iz smrekovih letev, vezane plošče in platna. Pri vzletu so uporabili sistem katapulta s pomočjo vzleta na gumo.

Na Ustju v Šmartnem je vzletel Milan Borišek, začetek je obetal, letalo pa je pristalo v bližnjem kozolcu. Načrtovali so tudi polet s hriba Svibno, tovorili so material blizu vrha (523 m), in sestavili letalo. Pilot je bil Silvo Jančar in tudi ta polet ni bil uspešen. Ti neuspešni poleti so jih streznili: z amaterskimi poskusi ne bodo poleteli visoko v nebo.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič

Kapcsolattartó

Sonja Perme

Jelszavak

LETALSTVO

A közzététel dátuma

26.04.2020 22:07

Legutóbbi módosítás

08.07.2020 07:29

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam