skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Milan Borišek-Kičo (1920-1950)

Preteklost velikokrat navdihuje naš vsakdan. Mitološka zgodba o atenskem kiparju, Dedalu, je bila navdih za mnoga umetniška dela. Ikar, njegov sin, ki je zaradi stopljenih kril nesrečno končal v morju, pa je morda z življenjem plačal greh očeta, morilca.

Olvasás tovább

Človekova želja leteti, postati vsaj za trenutek ptica, je prisotna od nekdaj. Če se od Dedalovih časov oddaljimo, tu je Leonardo Da Vinci, ki je v svojem izjemnem ustvarjalnem opusu zastavil zametke novodobnega helikopterja.

Razvoj slovenskega letalstva sta zaznamovala letalska navdušenca, brata Rusjan, posebej mlajši Edvard, ki je v Gorici izdelal sedem letal z oznako Eda in z njimi letal, do njihovega uničenja. Edvard se je smrtno ponesrečil v Srbiji, januarja 1911 star komaj 24 let je strmoglavil na mitingu v Beogradu.

Srbija in polet nad Vršcem pa sta bila usodna še za enega pogumnega in izjemnega slovenskega fanta, jadralnega letalca Milana Boriška, ki je svoje prve korake naredil v Litiji.

V jubilejnem letu 2020 smo po virih povzeli njegovo zgodbo.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandra Mavretič

Kapcsolattartó

Sonja Perme

Jelszavak

Litija, Borišek, Milan, JADRALNO LETALSTVO

A közzététel dátuma

26.04.2020 22:07

Legutóbbi módosítás

18.05.2020 07:31

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam