skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Mija Japelj: Bili smo med najboljšimi evropskimi podjetji

V zvočnem posnetku Mije Japelj (rojena Radelj leta 1953) poslušamo opis dela, ki ga je opravljala v Industriji usnja Vrhnika.

V uvodu izvemo, da se je v IUV zaposlila po končanem porodniškem dopustu leta 1976. Prvih pet let je delala v računovodstvu, potem je nadaljevala z delom v skladišču kemikalij kot blagovna knjigovodja.

Olvasás tovább

Sledi izčrpen opis njenega dela, skladišča kemikalij, politike nabave materialov, gradnje novega skladišča, poslovanja po načelih ISO standarda… Na koncu govori o zatonu podjetja. Po letu 1999 so se zaradi poglabljajoče gospodarske krize in kombinacije različnih drugih neugodnih dejavnikov v podjetju začele pojavljati likvidnostne težave. V IUV so iskali najrazličnejše rešitve za prebroditev nastalih težav. Zelo pogost način je bil določanje presežnih delavcev, ki so kot tako imenovani tehnološki višek izgubili zaposlitev. Sogovornica je delala v IUV do leta 2004, ko je (sporazumno) prekinila delovno razmerje na podlagi Odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Prispevek vsebuje tudi pet fotografij in pet pripadajočih zvočnih posnetkov Mije Japelj z opisi prizorov s fotografij:

 1. Skladišče kemikalij, zunanji del.
  Mija Japelj opiše skladišče, materiale in snovi, ki so jih tu shranjevali, pravila oz. pogoje skladiščenja glede na specifiko snovi.

 2. Sodi za barve in drug material.
  Odsluženi sodi za barve so bili med Vrhničani in okoličani zelo iskani. Bili so (in so še) skoraj obvezen element vrtov - kot zbiralniki kapnice in za shranjevanje drugih snovi in materialov.

 3. Shranjevanje surovih kož na prostem.
  Preden so zgradili skladišče, so surove kože hranili na prostem. Zelo problematičen je bil neznosen smrad, ki se je od tu širil v vse smeri in sol iz nasoljenih kož, ki jo je dež spiral v zemljo.

 4. Direktor Anton Debevec.
  Direktor Anton Debevec je bil na čelu IUV celih 37 let, od leta 1962 do upokojitve leta 1999. Pod njegovim vodstvom se je tovarna modernizirala in se skupaj s svojima enotama v Šoštanju in Šmartnem pri Litiji razvila v enega izmed centrov usnjarske industrije, ki je kotiral visoko tudi v svetovnem merilu.

 5. Dve sliki prikazujeta notranjost skladišča surovih kož.
  Sliki prikazujeta notranjost skladišča surovih kož. Smrad se je od tu širil v bližnjo in daljnjo okolico.

Pogovor je bil posnet 23. decembra 2013 na domu Mije Japelj v Verdu.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

industrija usnja, Vrhnika, 20. stoletje, skladišče, KNJIGOVODSTVO, RAČUNOVODSTVO, STEČAJ

A közzététel dátuma

29.09.2016 12:18

Legutóbbi módosítás

23.11.2017 12:33

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam