skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

V neposredni bližine cerkve sv. Jurija stoji mestni stolp, simbol mestne veljave in moči. Postavili so ga meščani kot del mestnih utrdb. Stolp je prvič omenjen v mestnem statutu iz leta 1376, verjetno pa je tukaj stal že prej.  Pred tem je na tem kraju stala krstna kapela sv. Janeza Krstnika. 

Olvasás tovább

Leta 1556, v času modernizacije protiturških mestnih utrdb, so Ptujčani italijanskemu gradbeniku Antoniju de Rivi, ki je vodil utrdbena dela v mestu, naročili, da stari stolp podre in na njegovem mestu zgradi novega.

Stolp je zgrajen iz opeke, nadstropja pa so med sabo razdeljena s kamnitimi venci. Kamniti so tudi nosilne lizene in okvirji okenskih odprtin. Prvotno je imel stolp pet nadstropij in je torej bil za eno etažo višji od današnjega, pokrit je bil z dvokapno streho. Po velikem požaru, ki je leta 1705 prizadel večji del mesta, so se Ptujčani iz varnostnih razlogov odločili stolp nekoliko znižati. Takrat so ga pokrili s čebulasto streho. 

Ko je v požaru leta 1684 zgorel stolpič na mestni cerkvi, je bila stolpu določena nova namembnost - prešel je v cerkveno rabo. V pritličju stolpa je do leta 1705 stala kapela sv. Janeza Krstnika. Leta 1689 so meščani stolp opremili z uro, ki so jo kupili od zagrebških frančiškanov, leta 1705 pa je stolp dobil še veliki zvon. 

Še posebej znamenit je stolp postal leta 1830, ko je ptujski kurat in zgodovinar Simon Povoden (1753-1841) dal v njegovo podnožje vzidati rimske spomenike (nagrobnike in reliefne plošče), ki jih je našel na področju antične Poetovione in jih s tem rešil pred propadom. Zbrane spomenike je vestno opisal in jih dal tudi narisati. »Povodnov muzej« je tako postal eden najstarejših lapidarijev na prostem.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Ptuj, HISTORIČNE ZGRADBE

A közzététel dátuma

18.08.2016 08:55

Legutóbbi módosítás

12.08.2016 08:55

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam