skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Merilno orodje in pripomočki za označevanje

Odlika dobrega vrtnarja je skrbnost in preciznost. Natančno je potrebno odmeriti gredo in začrtati vrste. Veliko natančnosti in znanja je potrebno imeti pri izrisu in pripravi ornamentalnih cvetličnih gred. Natančno je treba stehtati pridelek ali pripraviti seme v semenske vrečke. Za vse to potrebujemo vrvice, kline, metre, šestila, tehtnice in označevalne tablice. Olvasás tovább
Da je Alojz Kojc določeno seme kupoval, pričajo pisemske ovojnice priznanih semenarskih hiš, tudi iz tujine. Nekaterasemena je vzgojil sam. Priročna pisemska tehtnica mu je bila v pomoč pri odmeri drobnega semena, ki ga je shranil zase ali pa ga je prodal.

V obdobju pred drugo svetovno vojno so bile priljubljene grede različnih oblik, kar je izhajalo iz preteklih zgodovinskih obdobij. Najlažje je narediti okroglo ali pravokotno gredo. Odmerjanje gred večjih dimenzij je potekalo s pomočjo merskih lat, merilnih trakov, vrvic, količkov in večjih šestil. Dandanes se za obsežnejša merjenja uporabljajo tudi merilni instrumenti za merjenje razdalj, kotov in višinskih razlik. Manjše grede se odmerjajo povečini z merskimi trakovi in šestilom, s katerim brez težav lahko začrtamo okroglo gredo premera 1,5 m.Podobno kot grede so se določali tudi sadilni vzorci na gredi. Dve izmed Kojčevih knjig obravnavata načrte zasaditev zelenih površin, vključno s seznami rastlin, ki so predvideni za posamezne grede.

Za tehtanje semen in pridelkov se v zbirki nahajajo tudi tehtnice. Najmanjša, pisemska tehtnica, se je uporabljala za tehtanje izključno drobnih semen. Takšna semena se danes tehtajo z elektronskimi tehtnicami, semenarske hiše pa jih v prodajne vrečice pakirajo v avtomatskih linijah.

Da lahko poiščemo ali bolje razpoznamo določeno seme, sadiko ali nedoraslo rastlino v težko razpoznavni fazi, je označevanje nujno potrebno, prav tako skrbna evidenca. Etikete, ki se najpogosteje uporabljajo, morajo biti iz trpežnih materialov, ki kljubujejo vremenskim neprilikam. Že v Kojčevem obdobju so poznali plastične etikete. Razširjene so bile tudi kovinske, pretežno iz svinca, ki se je lahko pretopil in ponovno uporabil  z vtisnjenjem s posebnimi kleščami za označevanje.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam