skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Medved je priljubljena živalska maska, značilna predvsem za severovzhodno Slovenijo, zlasti jo srečamo na Ptujskem polju. Njen izvor je verjetno treba iskati v časih, ko so cigani vodili medvede po sejmih.

Olvasás tovább
Medved je oblečen v obleko iz ovčje kože ali pa v obleko iz vrečevine, natlačeno s senom. V gobcu iz katerega mu visi rdeč jezik, ima zobe iz belega fižola. Vodi ga gonjač, ponavadi oblečen v cigana. Gonjač pri vsaki hiši zaigra na doma narejeno glasbilo, pri čemer prigovarja medvedu: »Pleši, pleši medola, te boš doba tolara …« Medved se pri tem vrti, pleše, preskakuje tudi ograje in se valja po tleh in se pri tem z veseljem zaletava v katero od radovednih deklet. Gonjača in medveda spremlja tudi pobirač, ki v košaro pobira nabrane darove. Maski medveda in gonjača ponazarjata ukročenega medveda in njegovega gonjača, ki sta nekoč hodila po vaseh in zabavala ljudi.

Medvedi velikokrat hodijo v skupinah, spremlja jih večje število gonjačev, oblečenih v stara oblačila in opremljenih z različnimi pripomočki: trobentami, palicami, koši za darove itd.Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Partnerek

Stanko Kozel

Jelszavak

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

A közzététel dátuma

21.08.2014 14:03

Legutóbbi módosítás

09.10.2018 10:17

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam