skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

V letih prve svetovne vojne 1914 – 1918 je park sameval, z zavzetimi člani Olepševalno-tujsko prometnega društva, ki je bilo ustanovljeno leta 1921, pa je ponovno vzcvetel. Dr. Ivo Šubic, predsednik društva, ki ga zgodovinar Janko Orožen opisuje kot moža izbranega okusa, je kot glavnega vrtnarja angažiral Martina Jelovška, ki je postal tudi mestni vrtnar.

Olvasás tovább
Jelovšek je svoje znanje, pridobljeno na mariborski kmetijski šoli, redno izpopolnjeval ob potovanjih v tujino, kjer je spoznaval sodobne tokove parkovnega oblikovanja. Ob novih spoznanjih je park dopolnil s številnimi eksotičnimi okrasnimi rastlinami. Izpopolnil je tudi cvetlične in grmovne nasade, da so predstavljali pravo razkošje vrtnarskega znanja in fantazije, ki je temeljila na zgledih starih vrtnarskih priročnikov. Kupoval je drevnino, trajnice in enoletnice, vzgajal tropske posodovke, kakteje, sukulente, lončnice itd. Sadike in na mraz občutljive rastline je gojil in razmnoževal v rastlinjaku, ki pa so ga po leta 1922 preselili pred stavbo Stare grofije. V njegovem času je park premogel 180 vrst dalij in 100 vrst vrtnic. Potrebe parka in ostalih zelenih mestnih površin je sprva oskrbovala drevesnica pri Spodnjem Lanovžu, kasneje ob Savinjskem dvoru. Stroške obnove, ki so bili zelo visoki, so pokrili iz proračuna mestne občine ter iz članarine in prispevkov podpornih članov olepševalnega društva.
V Jelovškovem času so v zahodnem delu parka uredili veliko peščeno otroško igrišče med kostanji, prestavili vremensko hišico na dvignjeno vzpetino proti zahodu, postavili vodnjak s pitno vodo ob osrednji promenadi, teniški prostor pa uredili tako, da se je pozimi lahko spremenil v drsališče. Veliko pozornosti so namenili tudi opremi parka. Poleg paviljonskih rezljanih arhitektur, senčnic in mrežastih lesenih ograj in zaslonov, ki so spremljale glavno pot v park, so vzdušje ustvarjale značilne laternaste svetilke, elegantne stilne klopi, razpostavljene ob rondojih in stezah, lesene oblikovane opore za stebelne trajnice, slikovite oblike vodnega curka v starinsko oblikovanem krožnem bazenu itd.
Med 2. svetovno vojno je bil park v oskrbi nemškega vrtnarja, Jelovšek pa je bil njegov pomočnik. 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam