skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Zgodba laških mažoret sega v leto 1989. Glavni pobudnik za ustanovitev mažoretne dejavnosti v Laškem je bil Jože Ojsteršek, Majda Marguč pa je idejo uresničila. In tako je na prvih vajah 6. oktobra 1989 šestnajst deklic čisto zares v roke prijelo mažoretno palico ter se pridno začelo učiti osnovkorakanja in vrtenja. Olvasás tovább
Po dveh mesecih vaj so že imele prvi nastop z Laško pihalno godbo in se tako predstavile tudi širšemu občinstvu. Kmalu zatem so dobile prve enotne uniforme. V drugem letu delovanja je vadila tudi že mlajša skupina mažoret, saj so bile deklice v Laškem navdušene nad novo dejavnostjo.
Prvi gostujoči nastop v Sloveniji so laške mažorete opravile leta 1990 na Ptuju, pred tujim občinstvom pa so se predstavile leta 1998, ko so skupaj z Laško pihalno godbo gostovale v Liechtensteinu.

Mažorete veliko nastopajo z Laško pihalno godbo tako po Sloveniji kot tudi v tujini. V Sloveniji so skupaj z godbeniki prisotne na številnih prireditvah, festivalih, otvoritvah in paradah, poznajo pa jih v številnih krajih po državi. Dvakrat so z njimi gostovale na Dunaju, večkrat na priznanem festivalu
Musikparade v Nemčiji, pot pa jih je skupaj nemalokrat zanesla tudi na Hrvaško, v Avstrijo in Italijo. Že nekajkrat pa so nastopile tudi samostojno, kot na primer v oddaji Na zdravje, na tekmovanju za Miss športa, gostovale skupaj z zagrebškimi mažoretami v Rimu in podobno.

Mažorete se vsako leto udeležijo državnega in evropskega tekmovanja, kjer enega za drugim žanjejo uspehe. Leto 2001 je zaznamovalo prvo državno tekmovanje Mažoretne in twirling zveze Slovenije v Radečah, kjer so Laščanke v skupini junior
posegle po zlatem odličju in s tem začrtale uspešno pot laške velesile tudi v vseh nadaljnjih letih tekmovanj. Sledili sta državni tekmovanji v Trebnjem (2002) in Trbovljah (2003), na katerih so si v kategoriji senior priplesale 2. mesto.

Z državnim tekmovanjem v Logatcu leta 2004 so laške mažorete skupine senior začele svoj zmagovalni pohod, saj so nato še štirikrat zaporedoma osvojile naslov državnih prvakinj: v Laškem (2005), Cerknici (2006), Novi Gorici (2007) in Radečah (2008).

Uspešne so bile tudi mlajše članice, ki so v Laškem v kategoriji junior osvojile 2. mesto, v kategoriji kadetinj pa 3. mesto, ki so ga ponovno dosegle tudi v Radečah. Niz zmag na državnih tekmovanjih Mažoretne in twirling zveze Slovenije je pretrgalo le tekmovanje v Kranju (2009), ko so laške seniorke dosegle 2. mesto, nato pa v Benediktu/Lenartu (2010), Trebnjem (2011) in Rušah (2012) zopet slavile prvo mesto.

Skupina kadetinj je tako v Trebnjem kot tudi v Rušah dosegla odlično 5. mesto. Laške mažorete pa se na državnih tekmovanjih velikokrat. Predstavijo tudi s solo ali duo nastopi, kjer prav tako ne manjka uspehov in osvojenih medalj.

Laščanke pa ne spadajo v sam vrh mažoretne dejavnosti samo v domači, temveč tudi v tuji konkurenci, kar dokazujejo na evropskih tekmovanjih zveze EMA. Leta 1999 se je zgodilo prvo tovrstno tekmovanje v Zagrebu, sledila pa so tekmovanja na Češkem (2000), v Angliji (2001) in na Poljskem (2002).

Leta 2003 je tekmovanje potekalo na Slovaškem v Bratislavi in močno zaznamovalo zgodovino laških mažoret, saj so s svojim nastopom tako prepričale sodnike, da so jim pripisali 5. mesto, kar je vse do leta 2009 veljala kot najboljša slovenska uvrstitev na evropskih tekmovanjih v tej kategoriji.

Uspeh so ponovile po tekmovanju v Jastrebarskem na Hrvaškem leta 2004, ko so 5. mesto osvojile leta 2005 v Romuniji in nato leto kasneje še v Italiji. Evropsko tekmovanje v Tivatu v Črni Gori je leta 2007 Laščankam prineslo 6. mesto. Naslednje leto so se ponovno vrnile v Romunijo in spet posegle po 5. mestu. Leto 2009 pa je pomenilo novo prelomnico v uspehih na evropskih tekmovanjih, saj so si laške mažorete v francoskem kraju Fouras prvič priborile 4. mesto in se tako postavile tesno ob bok najboljši trojici skupin.
Leto zatem je sledilo tekmovanje v Širokem Brijegu v Bosni z uvrstitvijo na 6. mesto in v Zagrebu leta 2011, od koder so se domov spet vrnile z odličnim 4. mestom. Za veliko veselje pa sta poskrbeli Katarina Novak in Maruša Šantej, ki sta v kategoriji duo senior osvojili 3. mesto in tako v Laško prinesli prvo medaljo iz evropskih tekmovanj.

Mažorete so v triindvajsetih letih delovanja velikokrat doživele stilsko preobrazbo, njihova zvesta kreatorka uniform pa je bila gospa Slavka Pajk. Pohvalijo pa se lahko tudi, da ne znajo samo vrteti palic, temveč so za svoje nastope velikokrat uporabile tudi druge rekvizite: cofe, zastave, dežnike, trakove, pahljače, preizkusile pa so se že tudi v žongliranju.

Prvih dvajset let je mažoretno dejavnost v Laškem vodila Majda Marguč. Mentorstvo mlajših mažoret sta vmes za nekaj časa prevzeli Barbara Mulej in nato Alenka Korun, obe članici starejše skupine. Mažoretam je s plesnimi
gibi in elementi pri koreografijah štiri leta pomagala tudi Špela Medved. Zadnja leta je mentorica laških mažoret Vesna Kovač. Trenerka starejše skupine je Anja Šrot, mlajše pa Sabina Seme.

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam