skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Že od nekdaj so ga zanimali običaji, navade ljudi, njihovo življenje in delo nekoč in danes. Ko je še delal v Knjižnici Moste in je vedel, da odhaja čez nekaj mesecev na delovno mesto v novoustanovljeno knjižnico v Zalog, je začel zbirati pisno in materialno gradivo o kraju in okolici. Gradivo je iskal v ljubljanskih arhivih, Narodnem muzeju, največ gradiva (predvsem ustnega in slikovnega) pa je dobil pri krajanih Zaloga (veliko pri primorskih Slovencih, ki so se po letu 1918 naselili v Zalogu in s seboj prinesli svoje navade in običaje).

Olvasás tovább

Zalog je znan po svojem, za tiste čase dobro urejenem rečnem pristanišču. Tudi o tem hrani Knjižnica Zalog kar nekaj gradiva. Transport blaga po rekah je bil namreč dobro organiziran, žal pa ga je železnica popolnoma ohromila.

V zaloški knjižnici hranijo tudi bogato zbirko kamnin, okamnin in mineralov, ki sta jo v sodelovanju z Matjažem strokovno pripravila in uredila slovenska paleontologa dr. Bogdan Jurkovšek in njegova žena dr. Teja Kolar Jurkovšek. Zbirka je bila v času učnega programa osemletke zelo dobro obiskana, Matjaž pa jo je redno razkazoval in predstavljal učencem.

Zbirka pisnih in ustnih virov ima precej slikovnega gradiva zaloške delavske kulture: pevskih zborov, dveh tamburaških orkestrov, gledaliških skupin Vzajemnost in Svoboda (ta bo kmalu praznovala 100 let in je še vedno zelo aktivna).

Matjaž se je vedno zelo zanimal tudi za življenje in delo Dragojile Milek, rojene leta 1850 v Zalogu, Gregorčičeve Planinske rože. Na podlagi njegovih zapisov je bil ob slovenskem kulturnem prazniku leta 1998 v Knjižnici Zalog prirejen literarni večer, ki so ga uresničili člani Kulturno umetniškega društva Svoboda Zalog. Že jeseni 1997 pa je novinarka Fanči Ravbar posnela oddajo o Dragojili Milek prav v Knjižnici Zalog. Oddaja je bila na sporedu naslednje leto ob slovenskem kulturnem prazniku na programu Radia Ljubljana. 

Matjaž je poudaril, da domoznanska zbirka zbirka ne bi mogla nastajati in rasti brez pomoči njegovih sodelavk: Jožice, Marise in Mateje, saj so ga vedno na delovnem mestu z veseljem zamenjale.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Matjaž Rolih in Anja Frković Tršan

Kapcsolattartó

Anja Frković Tršan

Jelszavak

KNJIŽNIČARJI, DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE

A közzététel dátuma

30.12.2017 22:31

Legutóbbi módosítás

15.02.2019 08:21

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam